Saltar apartados

HOLOGRAFIA: 50 ANIVERSARI DEL PREMI NOBEL DE DENNIS GABOR

 

En 1971 l'enginyer hongarès Dennis Gabor va ser guardonat amb el Premi Nobel de Física “per la invenció i desenvolupament del mètode hologràfic”. Per a commemorar el cinquanta aniversari d'aquest premi i coincidint amb les celebracions del Dia Internacional de la Llum, es presenta aquest cicle de dues conferències titulat “Holografia: 50 Aniversari del Premi Nobel de Dennis Gabor”.

En la primera de les dues conferències, “On està el tren?: una aproximació als orígens de l'holografia”, es fa una revisió històrica dels orígens de l'holografia, fent especial èmfasi en les contribucions de Gabor, Denisyuk i Leith al desenvolupament de la tècnica hologràfica. S'esmenten els fonaments físics de l'holografia, així com els processos involucrats en el registre i reconstrucció d'un holograma. La conferència finalitza amb una breu descripció d'algunes de les aplicacions més importants de l'holografia en la ciència, la tècnica i l'art.

La segona de les dues conferències, “Holography and Engineering the Future”, mostra alguns models electromagnètics de l'holografia i l'aplicació de l'holografia en l'enginyeria. La conferència finalitza amb una breu descripció d'algunes de les perspectives de futur més importants de l'holografia.

 

Calendari

Dimarts 18 maig de 2021, a les 18.00 h.
Enllaç de la sessió: https://meet.google.com/kxq-wqzw-eqm
ON ESTÀ EL TREN?: UNA APROXIMACIÓ ALS ORÍGENS DE L'HOLOGRAFIA. Augusto Beléndez Vázquez, Catedràtic de Física Aplicada i investigador de l'I.O. de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies de la UA.
Dijous 20 maig de 2021, a les 18.00 h.
Enllaç de la sessió: https://meet.google.com/kxq-wqzw-eqm
HOLOGRAPHY AND ENGINEERING THE FUTURE. John T. Sheridan, Professor of Optical Engineering en la School of Electrical and Electronic Engineering de la University College Dublin (Irlanda).

 


Presenta

Mª Inmaculada Pascual Villalobos, Catedràtica d'Òptica de la UA i Presidenta del Comitè de Tècniques de la Imatge de la Societat Espanyola d'Òptica (SEDOPTICA).

 

Currículum - August Beléndez

Augusto Beléndez Vázquez és Llicenciat i Doctor en Física per la Universitat de València. En l'actualitat és Catedràtic d'Universitat de Física Aplicada en el Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de la UA i investigador de l'I.O. de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies de la UA. És membre de la RSEF, SEDOPTICA i EOS, Sènior Member de l'Optical Society of America (ÓSSA) i Fellow Member de la International Society for Optics and Photonics (SPIE). Director de la Revista Espanyola de Física de la RSEF des de 2018, ha rebut el Premi a l'Excel·lència Docent (curs 2008–09) de la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana i el Rectorat i Consell Social de la UA, així com el Premi Ensenyament i Divulgació de la Física 2015 de la RSEF i la Fundació BBVA. La seua labor investigadora es desenvolupa fonamentalment en el camp de l'holografia, principalment en materials de registre hologràfic, elements òptics hologràfics i emmagatzematge i processament òptic de la informació. En aquestes línies d'investigació ha publicat més de 350 articles en revistes especialitzades i ha presentat més de 350 comunicacions i ponències en congressos nacionals i internacionals. Ha dirigit nou tesis doctorals i ha sigut investigador principal de més de trenta projectes d'investigació, ajudes d'infraestructura, accions complementàries i ajudes a grups d'investigació. També ha sigut investigador responsable d'una vintena de contractes amb empreses, relacionats amb la fabricació de xarxes de difracció hologràfica per al seu ús didàctic en pràctiques de laboratori. És  director del “Grup d'Holografia i Processament Òptic” (GHPO), grup d'investigació consolidat de la Universitat d'Alacant.

 

Currículum - John T. Sheridan

John T. Sheridan, BE (UCG/NUIG), MScEE (Geòrgia Tech), DPhil (Oxon), va obtenir una beca Alexander von Humboldt en Erlangen-Nürnberg i va ser científic visitant en el Centre d'Investigació Conjunt de la Comissió Europea, a Itàlia. Actualment és Professor of Optical Engineering i VP d'Investigació en la School of Electrical and Electronic Engineering de la University College Dublin (UCD), i director del seu Màster in Optical Engineering. És membre de SPIE, OSA i IMA. Va ser coeditor del llibre Linear Canonical Transforms de la Springer Sèries on Optical Sciences. És autor de més de 500 publicacions, ha dirigit més de 20 tesis doctorals i ha organitzat  diversos congressos internacionals. Va ser editor principal del número especial Optics in Ireland en la revista Applied Optics. Participa activament en projectes de col·laboració amb socis acadèmics i industrials nacionals i internacionals. Un dels seus projectes més recents consisteix en el desenvolupament d'imatges computacionals de Terahercios per a aplicacions industrials. Va ser cofundador de Generic Light en 2006 i és cofundador i director de l'empresa derivada de la UCD Equilume Ltd, (www.equilume.com). Aquesta empresa subministra productes d'il·luminació biooptimizados que s'utilitzen per a millorar la cria de cavalls. En 2017 va cofundar BRS Optics Consulting.

 

Col·laboren

Seu Universitària Ciutat d'Alacant i I.O. de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies de la UA.

 

Organitza

Comitè de Ciències de la Imatge de la Societat Espanyola d'Òptica.

Seu Universitària Ciutat d'Alacant


Universitat d'Alacant
Av. Doctor Ramón y Cajal, 4
C/ San Fernando,40
03001 Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 14 53 33 / 965 14 59 52

Fax: (+34) 965 14 59 58

Twitter: https://twitter.com/SedeAlicante_UA

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Sede-Ciudad-de-Alicante-Universidad-de-Alicante/127978287284043

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464