Saltar apartados

LA MÚSICA QUE ET SONA V. CLARINET ÒPERA

 

INSCRIPCIÓN PARA ASISTIR PRESENCIALMENTE - COMPLETA

 

Es retransmetrà en directe en el següent link: https://si.ua.es/es/videostreaming/sede.html

Galería de fotos

 

Data
Dimecres 23 de setembre, a les 20.00 h.

Lloc
Seu Universitària Ciutat d'Alacant, C/ Ramón y Cajal, 4.


Intèrprets
Carlos Casanova, clarinet & València String Quartet


Programa
Clarinet Òpera destaca per l'inusual del repertori triat: fantasies de concert sobre motius operístics, totes elles peces de gran virtuosisme, especialment orquestrades per a aquesta formació pel compositor valencià José Manuel Morales.

I

* "UNA VOCE POCO FA"
de la ópera El barbero de Sevilla de G. Rossini....................I. MULLER
CLARINETE Y CUARTETO DE CUERDA
Arr. JOSÉ M. MORALES

* Fantasía sobre la ópera Rigloletto G. Verdi
CLARINETE Y CUARTETO DE CUERDA.............................A. GIAMPERI
Arr. JOSÉ M. MORALES

* "CASTA DIVA" de la ópera Norma de V. Bellini
CLARINETE Y CUARTETO DE CUERDA..............................B. KOVACS
Arr. JOSÉ M. MORALES

* "LA CI DAREM LA MANO"
Fantasía sobre la ópera D. Giovanni de W.A. Mozart        
CLARINETE Y CUERDAS............................................................F. DANZI
Arr. JOSÉ M. MORALES       

II

* Intermezzo de la ópera Cavallería rusticana...........................P. MASCAGNI

* "LA FUERZA DEL DESTINO" de G. Verdi
Intermezzo para clarinete y cuerdas..........................................B. KOVACS
Arr. JOSÉ M. MORALES

* Fantasía sobre la ópera El cazador furtivo
de C. M. von Weber........................................................................F. KROEPSCH
CLARINETE Y CUERDAS
Arr. JOSÉ M. MORALES

*Fantasía sobre la ópera La traviata de G. Verdi
CLARINETE Y CUARTETO DE CUERDA.................................D. LOVREGLIO

 

CARLOS CASANOVA (clarinet)

Carlos Casanova ha realitzat estudis en la Internacional Sommer Akademie MOZARTEUM de Salzbug (Àustria) amb el professor Alfred Prinz (solista de l'Orquestra Filharmònica de Viena), a Berlín (Alemanya) amb el professor Walter Seyfarth (Orquestra Filharmònica de Berlín) i en l'Hochschule fur Musik de Karlsruhe (Alemanya) amb el professor Wolfgang Meyer. També ha realitzat cursos de tècnica, interpretació, música de cambra, perfeccionament i repertori amb els professors Dirk Altmann (solista RSO Stuttgart), Wenzel Fuchs (solista de l'Orquestra Filharmònica de Berlín), Reinhard Wieser (solista de l'Orquestra Simfònica de Viena), Bela Kovacs (professor de la Universitat de Graz, Àustria) i Louis Rossi (solista i constructor de clarinets).

És un dels músics més talentosos de la seua generació i un dels pocs clarinetistas europeus que dominen brillantment els dos sistemes de clarinet existents, el francès i l'alemany. Membre fundador de l'Ensemble Stadler, Solistes Orquestra Simfònica Europea i Solistes València. En el seu repertori com a solista ha interpretat les obres més importants per a corda i clarinet dels principals compositors, i s'ha centrat en Mozart, Crusell, Spohr, Weber i Francaix.

Nombroses fantasies de concert per a clarinet i quartet de corda li han sigut transcrites i dedicades pel compositor valencià José Manuel Morales, entre les quals destaquen la fantasia de concert sobre l'òpera de Rigoletto de Verdi, la fantasia de concert sobre l'òpera El caçador furtiu de C.M. Von Weber, la fantasia sobre l'òpera Tosca de G. Puccini, La CI Darem la mà sobre l'òpera Don Giovanni de W.A. Mozart i introducció, tema i variacions de G. Rossini. També ha realitzat l'estrena d'ANGST per a clarinet solista, piano i cordes amb la Badischen Staatkapelle Karlsruhe (Alemanya).

És el primer clarinetista espanyol a gravar la integral dels quartets amb clarinet del compositor finlandès B.H. Crusell, així com els duos al costat del clarinetista Wolfgang Meyer, amb el qual ha estrenat la “Simfonia concertant” d'I. Muller en versió per a dos clarinets i quartet de corda, “Il convegno” de A. Ponchielli per a dos clarinets i entenimentades i “Xicoteta mar”, escrita i dedicada a Wolfgang Meyer i Carlos Casanova també pel valencià José Manuel Morales.

Col·labora amb l'American String Quartet, Solistes Orquestra de València, Solistes de Balears, Karlsruhe Solisten, Orquestra Simfònica del Mediterrani, Orquestra del Cantàbric, Quartet de corda de l'Orquestra Simfònica de Palma, Camerata Sa Nostra, Orquestra Clàssica de València, Orquestra Filharmònica Estatal de Sibiu (Romania), Orquestra Simfònica de Moldàvia, Turiae Camerata i l'Orquestra Filarmonía, amb la qual realitza a l'Auditori Nacional de Madrid un concert homenatge a Claudio Prieto, així com l'enregistrament per a la Fundació de la Zarzuela Espanyola en el Teatre Calderón de Valladolid d'un monogràfic sobre la sarsuela.

Carlos Casanova ha sigut clarinet solista de l'European Symphony Orchestra i fundador de l'Ensemble Solistes Orquestra Simfònica Europea, ha realitzat gires per tots els països de la comunitat europea i ha participat en els festivals internacionals de música més prestigiosos de la península.

Carlos Casanova utilitza en els seus concerts clarinets O. OEHLER (Berlín, 1910).

 

VALENCIA STRING QUARTET

La formació musical Valencia String Quartet - Solistes València, liderada pel clarinetista Carlos Casanova i integrada per Smerald Spahiu (violí), Eugeny Moryatov (violí), Miguel Izquierdo (viola) i Alex Friedhoff (violoncel), tots ells membres destacats d'orquestres valencianes formats en diferents països d'Europa i amb una important trajectòria cambrística, treballen habitualment en el projecte Clarinet Òpera amb un programa dedicat a fantasies i arranjaments de concert sobre temes operístics de diversos compositors de finals dels segles XIX i XX.

Expressament per a aquest projecte, el compositor valencià José Manuel Morales ha realitzat els arranjaments de les obres de compositors com a I. Muller, A. Giamperi, B. Kovacs, F. Danzi, entre altres, sobre temes pertanyents a grans títols del repertori operístic com RigolettoEl barbero de Sevilla i La traviata.

Pròxim concert
Divendres 16 d'octubre de 2020
APPASSIONATO. Laura Ortega, clarinet; Miguel Ángel Ros, violoncel; Victoria Marco, piano.

Direcció artística del cicle
Daniel Curichagua i Victoria Marco.

Coordina
María Marco Such

Organitza
Seu Universitària Ciutat d'Alacant

 

Seu Universitària Ciutat d'Alacant


Universitat d'Alacant
Av. Doctor Ramón y Cajal, 4
C/ San Fernando,40
03001 Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 14 53 33 / 965 14 59 52

Fax: (+34) 965 14 59 58

Twitter: https://twitter.com/SedeAlicante_UA

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Sede-Ciudad-de-Alicante-Universidad-de-Alicante/127978287284043

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464