Objectius del projecte. Les emprentes de les Guerres Civils romanes en el sud-est d'Hispània. Conflictes i transformació cultural.

Universitat d'Alacant. Pàgina d'iniciLes emprentes de les Guerres Civils romanes en el sud-est d'Hispània. Conflictes i transformació cultural.
Saltar idiomas
Saltar iconos
Saltar cabecera
Les emprentes de les Guerres Civils romanes en el sud-est d'Hispània. Conflictes i transformació cultural.

Les emprentes de les Guerres Civils romanes en el sud-est d'Hispània. Conflictes i transformació cultural.

Saltar contenido

Objectius del projecte

L'estudi de les poblacions peninsulars i la seua relació amb les legions romanes durant la conquesta d'Hispània ha suscitat un notable interès en la investigació dels últims anys, i cada vegada són més els equips nacionals i internacionals dedicats a aquest camp. Un dels resultats d'aquestes investigacions ha sigut la celebració de diversos congressos i reunions científiques en diverses universitats espanyoles, l'últim dels quals, el prestigiós Internacional Congress of Roman Frontier Studies, va celebrar la seua XX edició en 2006 en la Universitat de León.

Amb aquests antecedents decidim abordar aquest estudi en la regió del sud-est d'Hispània, on pràcticament no havia sigut objecte d'atenció malgrat la seua importància estratègica en el desenvolupament de les guerres civils romanes. Partim de la hipòtesi que la distribució dels enclavaments iberos de la costa alacantina amb contextos del s. I a. de C. no obeeix a un patró territorial ibero, sinó que estan situats en llocs estratègics per al tràfic marítim de l'exèrcit romà i, per tant, responen a una estratègia de control de la navegació entre Dianium i Carthago Nova, bé per part de Sertorio, bé per part del bàndol senatorial. Respondrien així mateix a una ben estudiada política d'aliances amb la població ibera. La romanització d'aquest territori va haver de radicar en les relacions que es van poder entaular entre la població ibera i els contingents militars romans establits en diversos punts del litoral i de l'interior durant les guerres civils.

Objectiu 1. Millora del coneixement

Millorar el coneixement d'aquest moment clau en la història antiga del sud-est peninsular: l'afirmació del domini militar i polític romà i el conseqüent canvi cultural. És necessari revisar l'estat actual del coneixement i superar els tòpics de les tesis tradicionals.

Objectiu 2. Estratègies d'investigació i desenvolupament de models

Per a complir l'objectiu anterior es requereix l'aplicació d'uns principis metodològics i teòrics, d'acord amb el següent esquema:

Objectiu 3. Transferència de resultats i divulgació

Els resultats obtinguts tindran un doble profit científic i social. D'una banda, els instruments d'anàlisis (bases de dades, cartografia digital, etc.) i d'estudi generats en el marc d'aquest projecte quedaran a la disposició dels investigadors tant en format digital (pàgina web) com en publicacions tradicionals (monografies, participacions en fòrums científics, etc.). D'altra banda, els resultats de la investigació es traslladaran i publicaran en clau de divulgació per a ús i gaudi del major nombre de ciutadans/as.

Saltar pie
Àrea d'Arqueologia
Última actualització: 7-Gen-2012 21:22:42
Saltar dirección ADREÇA POSTAL

Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400
Fax: (+34) 96 590 3464

Saltar condiciones de uso

[ Condicions d'ús ] [ Accessibilitat ] [ Info Legal ]

© Universitat d'Alacant 1996-2020