Saltar apartados

PERSONAS Y PERSONAJES EN ELDA

INFORMACIÓ GENERAL

Data: del 21 de setembre al 14 de desembre de 2017
Lloc de realització: Casa de Viuda de Rosas. C/ Nueva, 8. Elda (Alacant)
Coordinador: Juan Leonardo Soler Milla
Professorat: José Vicente Cabezuelo Pliego, catedràtic del Departament d'Història Medieval, Història Moderna i Ciències Historiogràfiques de la UA; Juan Leonardo Soler Milla, professor ajudant doctor del Departament Historia Medieval, Història Moderna i Ciències Historiogràfiques de la UA; Luis Fernando Bernabé Pons, catedràtic del Departament de Filologies Integrades de la UA; Ángel Prieto de Paula, catedràtic del Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura de la UA; Rafael Zurita Aldeguer, professor titular del Departament d'Humanitats Contemporànies de la UA; Pedro Payá López, professor contractat doctor del Departament d'Humanitats Contemporànies de la UA; José Ramón Valero Escandel, professor titular del Departament de Geografia Humana de la UA; Juan Carlos Márquez Villora, tècnic de l'Ajuntament d'Elda; Gabriel Segura Herrero, director d'empresa d'arqueologia i cronista oficial de la ciutat d'Elda; Juan Rico Jiménez, professor jubilat de la Universitat d'Alacant.
Crèdits: 2 (vàlids tant per a graus com per a titulacions a extingir).
Hores ICE: 20 hores
Llengua vehicular: castellà
Import: 20 euros
Objectius:
A través de diferents personatges de la història local, en aquestes jornades pretenem aprofundir en les diferents processos històrics, polítics, culturals (qüestions de fronteres, qüestions de violència ètnica i violència social, violència i negoci, història econòmica, política, cultural.....) que es formen, expressen i categoritzen en la societat eldense, des del punt de vista històric i sociològic. El prisma metodològic utilitzat, lligat a anàlisi d'història social i cultural, antropologia i sociolgía que es va aplicar, s'enriqueix amb enfocaments transversals, anàlisis de processos sociopolítics on la combinació Historia-Llengua, Literatura, Sociologia i Antropologia, es fa més que necessària. Per açò s'ha dissenyat un programa amb una diàfana seqüenciació temàtica, que contempla una sèrie de conferències que aborden els temes proposats i els objectius que descriurem. Els moments per al debat i el diàleg, donada la pròpia programació pràctica dels continguts, permetrà la participació de l'alumnat en el mateix i la necessitat de reflexionar sobre els arguments proposats i embastar explicacions suplementàries.
Els objectius són extraordinàriament ambiciosos per la importància de la temàtica seleccionada, la seua globalitat i la seua transcendència actual, el coneixement del ponents i la metodologia proposada en les intervencions que combinen anàlisis històriques, sincrònics i diacrònics, amb la perspectiva transversal, gràcies a l'aportació d'altres enfocaments procedents de ciències socials. Els temes proposats abastaran les següents pautes d'anàlisis:
1º. Conceptualització i explicació de les relacions socials i econòmiques com a expressions ideològiques, categories socials, comportaments vitals i activitats soci-econòmiques en diferents èpoques històriques.
2º. Valoració del procés històric de les societats medieval, moderna i contemporània. Radiografia dels diferents perfils biogràfics i socials. Balanç històric i visions historiogràfiques. Comparació i crítica amb l'època actual.
3º. Examen de tots els perfils socials i tots els components ideològics, econòmics i socials que comporta.
4 º. La repercussió dels enfocaments historiogràfics i ideològics parcials sobre personatges històrics i la seua repercussió en els mitjans i canals de divulgació històrica.
5º. Valoració del Patrimoni Històric i Cultural en estudis i recerques en les Humanitats i les Ciències Socials.
Finalment, la intenció sempre constituirà esbossar problemes històrics, passats i també presents. Quan parlem de qüestions de violència, segregació i marginació social de dones, grups socials i minories ètniques, poblacionals i religioses, podem conèixer situacions pretèrites per a donar-nos llum sobre els comportament socials, els hàbits culturals i les polítiques actuals respecte a les citats agents socials, com en els segles medievals; ara desgraciadament en un marc de mundialització i globalització fulgurant que provoca, en moltes ocasions, la gènesi de moviments i processos d'aquest signe.
Destinataris:
El Seminari està destinat als alumnes dels Graus d'Història i Humanitats, així com a persones interessades en aquesta temàtica que puguen procedir del camp de les Llengües, Sociologia i Dret i, també al públic en general que se senta atret per la història local. Quant a l'interès curricular, formatiu i acadèmic per a l'alumne, volem ressaltar que en el marc de l'extensió i aplicació pràctica de la docència universitària, el coneixement i l'explicació dels processos històrics, culturals i polítics mitjançant diversos especialistes amb les seues corresponents comparacions i reflexions amb les societats en els quals van tenir lloc i amb les actuals, guarden un especial interès per a l'activitat docent perquè els alumnes/as realitzen un aprenentatge més didàctic, transversal i complet dels coneixements exposat en l'aula.
Requisits per a l'obtenció del diploma o certificat: assistència com a mínim al 80% de les sessions. Es lliurarà un informe sobre les sessions.

 


Matrícula: oberta fins al dia anterior a l'inici del curs

Si esteu interessat en aquest curs us heu de PREINSCRIURE en aquest formulari.
D'ací a uns dies rebreu un correu electrònic amb instruccions.

 

* Si el nombre d'alumnes matriculats en el curs no supera el mínim establit, el Secretariat de les Seus Universitàries pot resoldre la no-realització d'aquest.

PROGRAMA
Cartell

Dijous 21 de setembre
20:00- 22:00h.
José Vicente Cabezuelo Pliego.
Infants i reis.
Dijous 28 de setembre
20:00- 22:00h.
Juan Leonardo Soler Milla.
Çintar, Johan de Molina i el món dels almogàvers.
Dijous 5 d'octubre
20:00- 22:00h.
Ángel Prieto de Paula.
Juan de Coloma.
Divendres 20 d'octubre
20:00- 22:00h.
Luis Fernando Bernabé Pons.
Moriscs i fronteres internes i externes.
Dijous 26 d'octubre
20:00- 22:00h.
Juan Rico Jiménez.
Sempere Guarinos.
Dijous 2 de novembre
20:00- 22:00h.
Juan Carlos Márquez Villora.
Juan Vidal.
Dijous 16 de novembre
20:00- 22:00h.
Rafael Zurita Aldeguer.
Emilio Castelar.
Dijous 23 de novembre
20:00- 22:00h.
Pedro Payá López.
Els sense nom: represaliados en la guerra civil
Dijous 30 de novembre
20:00- 22:00h.
Gabriel Segura Herrero.
Lamberto Amat.
Dijous 14 de desembre
20:00- 22:00h.
José Ramón Valero Escandell.
Enric Valor

 

 

Seu Universitària d'Elda


Avinguda Chapí, 36
03600 Elda (Alacant)

Tel: (+34) 96 539 9511 / 96 590 9323

Fax: (+34) 96 590 3839

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464