Saltar apartados

POBLA MEDIEVAL D'IFACH

La Diputació d'Alacant, a través del Museu Arqueològic d'Alacant (MARQ) en estreta col·laboració amb la Consellería de Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana i l'Excm. Ajuntament de Calp estan desenvolupant el Projecte IFACH, una recerca arqueològica dirigida a documentar les restes arqueològiques d'una pobla medieval de conquesta existents en el vessant del Penyal d'Ifach. El projecte investiga les restes IFACH, una vila cristiana de nova fundació que es va alçar a la fi del segle XIII -1298- sota el mandat de Roger de Llúria, Almirall de la Corona d'Aragó, i que va ser destruïda parcialment l'any 1359 en ple conflicte castellà-aragonès i abandonada sobre l'any 1400.


Ifach s'estén per més de 70.000 m. quadrats, ocupant el vessant Nord del Penyal. La pobla presenta un recinte emmurallat amb més de 800 m. lineals de muralla, sent l'àrea nord la que es troba en millor estat, amb més de 250 m. de perímetre conservat i amb onze torres que es troben unides per un adarve o camí de ronda que permetia recórrer tot el perímetre emmurallat. La millor conservada és la torre campanar, que conserva 10 m.de altura. Es completa l'enclavament amb un complex sistema d'ingrés compost per tres portes on es troba un edifici de dues plantes identificat com un recinte on s'allotjava el poder i l'administració de la Casa de Llúria, així com diferents estades, magatzems i cases on residien els colons i que actualment són objectiu de l'estudi i recerca que l'equip del MARQ es troba realitzant en el jaciment.Amb un ampli equip científic pluridisciplinar, dirigit pel Dr. José Luis Menéndez Fueyo, que abasta des de l'arqueologia passant per la història i l'estudi del paleoambiente, i amb el recolze en camp de més de 600 voluntaris procedents de quasi 30 universitats espanyoles i europees, els treballs d'aquest projecte estàn generant unes expectatives importants per al coneixement de la història medieval de Calp i el seu territori, ja que és l'única pobla que encara no ha sigut investigada, excavada ni transformada amb anterioritat, la qual cosa la converteix en un jaciment únic i excepcional. Una futura adequació de les restes arqueològiques permetrà convertir-ho en un vertader centre de recerca que s'unirà a les enormes possibilitats d'oci que ja mostra l'actual parc natural, completant una oferta cultural de primer ordre on arqueologia i medi ambient s'uneixen d'una forma completa i única fins avui.

 

Bibliografia Bàsica

AA. VV. (2013):" Monogràfic Pobla Medieval D'Ifac", MONJO I DALMAU, F.J. (dir.): Butlletí Calp: Institut d'estudis calpins, nº6, desembre 2013, Ayuntamiento de Calpe, Calpe.

GUINOT RODRÍGUEZ, E. (1997): "La Corona de Aragón en la segunda mitad del siglo XII: Apuntes generales sobre una sociedad feudal en construcción", Studium, Revista de Humanidades 3. Homenaje al profesor Antonio Gargallo Moya I,Universidad de ZAragoza: Facultad de Humanidades y Ciencias Sociales de Teruel, Zaragoza. Pp. 159-170.

IVARS PÉREZ, L. (1987): "El lloc d'ifac. Una fundación del segle XIII", Xàbiga, 2, Museu Arqueològic i Etnogràfic "Soler Blasco", Xábia. Pp. 35-41.

MENÉNDEZ FUEYO, J.L., (2008): “La villa medieval de Ifac y el comercio mediterráneo en los siglos XIII-XIV” Strutture e insediamenti antichi e medievali funzionali alla viabilità commerciale terrestre e marittima, Mercator, Pieraldo Editori, Roma. Pp. 57-74.

MENÉNDEZ FUEYO, J.L., (2010): “Turres et Fortalicium: La Pobla Medieval de Ifach, un proyecto arqueológico para el futuro”, Calp, Arqueología y museo. Museos municipales en el MARQ, MARQ, fundación MARQ, Ayuntamiento de Calp, Museu Arqueològic Calp, Pp. 152-193.

MENÉNDEZ FUEYO, J.L., et alii (2008): “Calpe e Ifach. A journey through time, Atlas Mercator. La ruta de los mercaderes, la ciudad de los mercados, Pieraldo Editore, Roma. Pp. 199-250.

 

EL LLOC DE LES COSES (SS. VI-XIV). HAR2015-67111-P


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464