Saltar apartados

SICOS. EL LLOC DE LES COSES

PROJECTE:  

  • Codi: HAR2015-67111-P
  • Investigadores principals: Carolina Doménech Belda y Sonia Gutiérrez Lloret.
  • Títol del projecte: El sitio de las cosas: relación entre la cultura material y los espacios construidos a la luz de la arqueología (ss. VI-XIV).
  • Acrònim: SICOS.
  • Període: 2016-2018.
  • Entitat finançadora: Ministerio de Economía i Competitividad.Programa Estatal de Fomento de la Investiacgión Científica y Técnica de Excelencia.

El projecte SICOS sorgix del convenciment que la materialitat d'un espai, sovint sense tercera dimensió, no és aprehensible sense atendre a les "coses" que conté, explicant el perquè es conserven o desapareixen, com s'associen, s'usen o abandonen.

El projecte es desenrotllarà a partir de l'anàlisi de casos concrets de diferents cronologies, tant urbans com rurals, vinculats a l'àmbit d'estudi de l'equip investigador en el sud-est de la Península Ibèrica. Els enclavaments altmedievals d'El Tolmo de Minateda, Ilici- La l'Alcúdia, El Castellar d'Elx i el Sancallós en les comarques del mig Vinalopó, o Pujol Pardo en el Davall Segura, permeten comprendre els canvis i transformacions que  arranquen en la tardoantigüedad i es desenrotllen amb el procés de canvi social que va suposar la islamització.Els jaciments de L'Almiserà i El Tossal del Moro, en el nord d'Alacant, ens situen en un context d'islamització plena, mentres que la Pobla medieval d'Ifach permet comparar els processos anteriors amb els que deriven de la implantació dels poders feudals en el territorio. 

L'estudi dels  contextos materials fiables i les seues claus formatives pot obrir la porta a comprendre la cultura material descontextualitzada permetent definir patrons de consum a partir de la composició o restitució dels aixovars. L'espacialitat material de  els objectes en context és la qüestió central que pretenem abordar.

PARAULES CLAU: Arqueologia, Al-Andalus, Península Ibèrica, Alta Edat Mitjana, Feudal, Numismàtica, Cultura material, Estratigrafia, Context.

EL LLOC DE LES COSES (SS. VI-XIV). HAR2015-67111-P


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464