Saltar apartados

YACIMENTS DE L'AMISSERÀ

Entre maig de 2002 i abril de 2003, l'empresa Archeos va escometre un projecte de prospecció i excavació sistemàtica en la partida de l'Almisserà (la Vila Joiosa i Finestrat) a Alacant, dirigit pels arqueòlegs José Ramón García Gandía, Germán Pérez Botí i Sergio Llorens el Campello. Es van excavar íntegrament els jaciments arqueològics de Tossal de l'Almisserá, Foietes d'Alt, i L'Alfarella. A més, es van localitzar i van excavar íntegrament altres dos jaciments desconeguts fins avui: una mesquita o oratorio musulmà associat a una necròpoli d'inhumació composta per 79 tombes, i una talaia quadrangular de 10 metres de costat.La memòria dels treballs va posar en evidència que aquest important paratge rural va comptar amb una dilatada seqüència d'ocupació, en la qual es van documentar almenys tres alquerías islàmiques entorn d'una mesquita rural. Els diversos assentaments presenten diverses cronologies: Foietes d'Alt ha de tenir un inici d'ocupació entorn d'intervinguts del segle IX dC, amb un abandó cap a mitjan segle XI, possiblement quan s'inicia el poblament al Tossal de l'Almisserà, amb una ocupació fins a mitjan segle XIII. En L'Alfarella els materials indiquen una ocupació des de mitjan segle XII fins a mitjan XIII, mentre que tant en mesquita com en Talaia existeixen materials des d'època califal (s. X) fins a mitjan XIII.

Es tracta del primer complex rural d'aquestes característiques excavat íntegrament a la Comunitat Valenciana, així com amb la primera mesquita documentada en un ambient rural, amb un conjunt interessant d'elements de construcció i dos epígrafs amb inscripciones cúficas. Encara que es van publicar diversos avanços sobre aquestes troballes, en el marc del projecte es pretén abordar l'estudi de l'espai social de les alquerías de L'Almisserà i del seu territori, integrat com a part de la problemàtica de el “distrito castral” i les formes d'ocupació del territori rural del-Andalus.

El projecte s'integra igualment en una perspectiva més àmplia que abasta l'estudi i posada en valor del poblament rural del territorium d'Allon en època tardoantigua entre els segles III i VIII a la llum de l'Arqueologia, abordat en col·laboració amb els Museus de la Vila Joiosa (Vilamuseu) i de Finestrat. S'inscriu en una problemàtica històrica de gran importància que planteja les formes de poblament rural en el territorium d'una ciutat romana tardana i la seua transformació i evolució en el trànsit a la islamització. Es tracta de localitzar i definir les formes de poblament (villae, vici, fundi, etc., tant costaners com a interiors); analitzar la seua pervivència i desaparició i l'eventual transformació o perduración dels models habitativos en el primerenc al-Andalus.

Bibliografia Bàsica

ESPINOSA RUIZ, A. (2008): La Vila abans de la Vila, Concejalía de Cultura del Consistorio vilero, Compañía cristiana Catalans, Villajoyosa.

ESPINOSA RUIZ, A. (2011): “El patrimoni medieval i modern de la Vila Joiosa” La Vila Joiosa, Arqueología i Museu. Museos municipales en el MARQ, MARQ, fundación MARQ, Ayuntamiento Vila Joiosa- VilaMuseu- Museu municipal de la Vila Joiosa, Alicante. Pp.214-221.

GARCÍA GANDÍA, J. R. (2003): “Torres, castillos y alquerías. Una aproximación al poblamiento rural islámico en la Marina Baixa”. Boletín de Información Municipal de Finestrat nº 35, Alicante. Pp. 25-27.

GARCÍA GANDÍA, J.R.; LLORENS CAMPELLO, S.; PÉREZ BOTÍ, G. (2004): “L’Almisserà: Territorio castral y espacio rural en época islámica”, en JOVER MAESTRE, F. J.; NAVARRO POVEDA, C. [Coord.]: II Jornadas de Arqueología Medieval. De la Medina a la VilaPetrer-Novelda, 3 al 5 de octubre de 2003, Museo Arqueológico Provincial de Alicante (MARQ) y Centre d’ estudis local del Vinalopó, Alicante. Pp. 83-105.

GARCÍA GANDÍA, J.R.; LUJÁN NAVAS, A.; LLORENS CAMPELLO, S.; PÉREZ BOTÍ, G.; SORIANO BOJ, S. (2001): “Proyecto L’Almisserà. Prospecciones arqueológicas en el término municipal de la Vila Joiosa(Alicante)”,Recerques del Museo d’Alcoi, 10, Museu Arqueològic Municipal d’Alcoi, Alcoy. Pp.125-134.

GARCÍA GARCÍA, O. (2007): Finestrat. Defender un territorio. Estudio de las fortificaciones del término de Finestrat desde la Prehistoria hasta la Edad Contemporánea, Ayuntamiento de Finestrat, Finestrat.

GUTIÉRREZ LLORET, S. (2010): “La arqueología en la historia del temprano al-Andalus: espacios sociales, cerámica e islamización” SÉNAC, P. [Ed.]: Villa IV.Histoire et archeologie de l’occidentmusulman (VIIe-XVesiècle): Al-Andalus, Maghreb, sicile, CNRS-Université de Toulouse-Le Mirail, Toulouse. Pp. 33-66.

 

EL LLOC DE LES COSES (SS. VI-XIV). HAR2015-67111-P


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464