Saltar apartados

Prologo del libro Smart university

PRÒLEG

En tan sol unes dècades hem vist com el nostre món s'intercomunicava de forma massiva. Hem passat d'uns pocs súper computadors situats en entorns empresarials, tancats i fortament controlats, a l'Internet %u201Cde les coses%u201D (%u201CInternet of Things%u201D), on qualsevol %u201Ccosa%u201D, ja siga un computador, una videoconsola, una porta, un vehicle, una sabatilla o un clauer, pot tenir capacitats de computació i comunicació, establir vincles amb altres elements i interaccionar amb el seu entorn. Fa uns pocs anys solament un grapat de privilegiats posseïa una connexió a Internet en la seua llar, sota uns preus quasi prohibitius i amb fortes limitacions tant en els temps d'accés com en l'ample de banda disponible.

Avui dia qualsevol, des de qualsevol lloc, en qualsevol moment, a través d'una infinitat d'artilugios pot accedir de forma il·limitada no solament a Internet sinó a un innombrable catàleg de serveis que li ajudaran a exercir el seu treball de forma més eficient, a interaccionar amb els seus companys, familiars i amics, a resoldre els seus dubtes o problemes o a accedir a noves formes de gaudi i oci. El món ha canviat, la tecnologia ha canviat el món. Tecnologia i societat són ara companys inseparables, s'han fusionat per a oferir un nou nivell de serveis a la ciutadania i millorar així la seua qualitat de vida d'una manera que fins ara era impensable. Des del punt de vista d'un ciutadà o una ciutadana qualsevol, ja no podem concebre el dia a dia sense aqueixos serveis que ens informen del temps que tardarem a arribar al treball tenint en compte el tràfic actual, de les últimes notícies rellevants segons el nostre interès en el mateix instant en què succeeixen o comunicar-nos amb aquells que desitgem en qualsevol moment.

Les nostres ciutats, els nostres centres de treball, els nostres parcs i jardins i, en general, les nostres ciutats estan immerses en una ona tecnològica que les fa més eficients, més confortables, més còmodes, més útils i, sobretot, les posa al nostre servei. Ja no és necessari esperar el bus en la parada perquè sabem exactament quants minuts tardarà a arribar. Ni tan sols és necessari apuntar-se per la finestra per a saber si fa fred, calor o si plourà més tard. I és precisament aquesta societat evolucionada la que permet mirar cap al futur i idear nous i més interessants serveis. Igual que fins que algú no va inventar el televisor, un altre visionari no va poder idear les imatges en color, ara que existeixen aquests nous serveis, com conèixer en temps real per què lloc circula un mitjà de transport públic, podem idear uns altres completament nous com establir parades de recollida del transport públic de forma dinàmica en funció d'on resideixen els usuaris interessats a utilitzar un cert mitjà de transport en un determinat moment. Igualment, per a governants i gestors, resulta impossible aconseguir els nivells de trasparencia, participació, eficiència i requeriments econòmics exigits per òrgans governamentals, institucions internacionals i pels propis ciutadans sense el suport de la tecnologia que proporciona nous i millors canals de comunicació i ajuda a controlar despeses, consums, gestions, plans de contingència, estratègies i els fets que esdevenen en la ciutat. Mostra d'aquesta transformació és que gran part dels tràmits i interaccions que realitzem diàriament ja no requereixen d'una finestreta física per a dur-los a terme, ni d'un estricte horari per a realitzar-los, a més d'obrir les portes a facilitats abans impensables, com poder estar al tant en tot moment de l'estat de la nostra tramitació.

Aquest escenari ens revela que estem davant un nou paradigma social que, per la seua complexitat i transversalitat, ha evolucionat sense un model general de referència. És necessari detenir-se un instant a pensar, reordenar idees, establir principis organitzatius i dissenyar models i arquitectures que permeten sostenir aquesta explosió d'idees, tecnologies i serveis als ciutadans. I en aquest procés de reordenament i plantejament és necessari que les més altes institucions i òrgans gestors s'impliquen i participen activament, promovent, impulsant i sostenint els processos ingenieriles d'anàlisis, disseny, prototipado, implementació, desplegament i validació que es requereixen. És precisament ací on les universitats tenen una gran capacitat d'aportació. A causa de la seua naturalesa, les universitats són les majors fonts d'aportació científica, ja que estan formades per cossos professionals d'investigadors i docents en els quals, dia després de dia, la seua labor consisteix precisament a realitzar aquests mateixos processos. A més, les universitats compten amb un altre punt al seu favor: en si mateixes constitueixen un escenari fidedigne on ja es donen aquests processos d'avanç tecnològic i explosió de serveis. Ja siga per la pròpia necessitat en la universitat o per la seua capacitat de generació de coneixement cap a la societat, les universitats són unes de les organitzacions idònies per a catalizar els processos de reingeniería de la societat actual cap a la societat tecnològica del futur.

La Universitat d'Alacant, una universitat jove, plural i acollidora, està dotada d'un magnífic campus que pot ser comparable a la majoria de xicotetes, mitjanes i fins i tot grans ciutats espanyoles en el que a l'ús i aprofitament de les tecnologies es refereix. Amb una població d'habitants formada per un col·lectiu divers d'estudiants, treballadors i visitants altament qualificats i tecnològicament formats que pot superar els 40.000 ciutadans i unes infraestructures similars a les de qualsevol urbs amb carrers, accessos i vials, aparcaments, edificis, lluminàries, infraestructures de comunicacions, gestió d'aigües i residus, magatzems, tallers, laboratoris, centre de salut, instal·lacions esportives, restaurants, jardins i parcs, la nostra universitat s'enfronta als mateixos reptes i necessitats que les ciutats modernes. És per açò que des de la universitat entenem que és necessari apostar per un projecte d'innovació cap a les ciutats del futur, que servisca tant per a la pròpia universitat com per a exportar a qualsevol altra ciutat. Per aquesta raó es va crear en la Universitat d'Alacant el projecte Smart University.

Aquest projecte no solament implica generar nou coneixement útil per a la societat, sinó també implantar aquestes propostes, sent el primer escenari a demostrar la seua viabilitat i resoldre les barreres que sorgeixen en el seu desenvolupament. Smart University es va plantejar com una de les línies del Pla Estratègic UA 40 i pretén desenvolupar un nou model d'universitat oberta, basat en la prestació de serveis digitals que
permeten augmentar la qualitat de vida de la ciutadania de la comunitat universitària, ajudant a convertir-la en una universitat molt més transparent, innovadora, eficient, ecològica, sostenible i en un referent per a la societat moderna. La Universitat d'Alacant és sabedora que té l'obligació d'abordar les noves necessitats i requeriments socials, i més quan aquests estan dibuixant un
nou mapa de la realitat en la qual societat i tecnologia s'abracen per a no tornar a caminar separades mai més. No podem esperar al fet que les propostes i solucions vagen a provenir d'altres àmbits, ja que la universitat té les competències adequades i el compromís ferm per a generar aquestes aportacions. Mostra d'açò és aquesta iniciativa de la Universitat d'Alacant, on es materialitza el concepte Smart City sobre el nostre propi campus. Aquest llibre blanc és el primer pas per a aconseguir aquesta nova societat, plasmant les idees, necessitats, requeriments i estat actual de la nostra universitat, per a així començar a crear el marc comú que permeta donar llum a la Smart University, a la Smart City, del futur.

L'Equip de Smart University

UA Smart University


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/uasmart

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464