Saltar apartados

Smart Mobility: Movilidad Urbana

Mobilitat urbana

El tràfic i la mobilitat són un dels majors problemes per al desenvolupament de les ciutats del segle XXI. La població augmenta i les urbs han de fer front als desafiaments d'una mobilitat sostenible en espais físics fitats com són les ciutats. De manera simultània, les expectatives dels ciutadans canvien contínuament, influenciats per les innovacions associades als vehicles ecològics i a la reducció de la contaminació. Aquesta demanda creixent d'una mobilitat sostenible convergeix amb una capacitat física fitada del sistema de transport, del tràfic i de l'aparcament d'una ciutat. Per açò una universitat o una urbs, amb una gestió eficient del transport i la mobilitat, ha d'oferir al ciutadà un millor lloc de vida i de treball en el qual els desplaçaments no siguen un inconvenient.

Gràcies a la TU en el desenvolupament de les planificacions urbanes i les bones pràctiques de gestió, existeix una oportunitat de millora en els serveis de mobilitat per als ciutadans, a més de gestionar correctament la demanda en les xarxes de transport i generar valor tant econòmic com per a l'entorn.

Els objectius principals que han de plantejar-se per a una mobilitat intel·ligent es corresponen a la promoció d'una mobilitat sostenible, la qual garantisca que l'accessibilitat, els sistemes de transport, els problemes ambientals i la gestió de l'aparcament responguen a les necessitats econòmiques, socials i mediambientals de la ciutat. Per açò les estratègies han de ser capaces de proporcionar beneficis tangibles tant econòmics com a mediambientals i millorar l'experiència del ciutadà en termes de:

  • Millorar la qualitat de vida del ciutadà.
  • Reduir l'impacte mediambiental.
  • Millorar la planificació i eficiència dels mitjans de transport públics.
  • Reduir la congestió i la frustració ciutadana.
  • Optimitzar les places d'aparcament i la seua gestió.
  • Prioritzar al ciutadà en l'àmbit de la mobilitat.

"Smart Mobility prioritza l'ús de mitjans de transport nets i no motoritzats en determinades ocasions. A més proporciona informació rellevant en temps real que el públic pot accedir per a estalviar temps i millorar l'eficiència, millorant l'estalvi i reduint les emissions de gasos CO2, així com millorar la gestió dels serveis de xarxes de transport i proveir un feedback per als ciutadans."

És per açò, que els usuaris dels sistemes de mobilitat haurien de proveir les seues pròpies dades en temps real o contribuir a una planificació a llarg termini, treball habilitat mitjançant la TU, tenir accés a l'educació i a la formació, recursos humans i capacitat de gestió, en una societat inclusiva que millora la creativitat i la innovació. D'aquesta manera la capacitat dels ciutadans de poder ser prosumidores de dades en la ciutat fa que es puguen crear eines d'anàlisis de dades per a la presa de decisions, crear productes i serveis, i quadres de comandaments dels ciutadans mitjançant es puga manipular i personalitzar les seues pròpies dades.

Dins d'aquest marc els tres pilars bàsics d'una Smart University en l'àmbit de l'eix Smart Mobility són els següents::

  • Transport: desenvolupar, millorar i fomentar els models de transport para afavorisquen al medi ambient, a l'estalvi i a la sostenibilitat. Gestió de tràfic prioritzant rutes alternatives, gestió primerenca d'accidents, monitoratge i coordinació i sistemes de regulació del tràfic
  • Ubicació: fomentar l'ús d'eines de para la geolocalización i així evitar retards, aplicar les IT a la gestió de zones d'aparcament en els carrers de la ciutat per a reduir temps d'estacionament. Gestió eficient l'accessibilitat a les ciutats i creació de models de predicció per a la seua gestió automàtica segons la demanda.
  • Mobilitat: fomentar l'ús de transport sostenible mitjançant campanyes de conscienciació i mitjançant la dotació als ciutadans d'informació útil i precisa que els permeten aprofitar el màxim temps possible.

UA Smart University


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/uasmart

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464