Saltar apartados

Projecte Arqueològic Tolmo de Minateda

El Projecte

Una ciutat en el camí. Un camí en la història

Els treballs arqueològics en el Tolmo de Minateda i el seu territori s'emmarquen en un projecte sistemàtic de recerca i difusió patrimonial iniciat en 1987,  autoritzat i finançat per la Direcció general d'Educació, Ciència i Cultura de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, que va conduir a la seua declaració com Bé d'Interès Cultural en 1992 i que ha cristal·litzat en la creació del Parc Arqueològic del Tolmo de Minateda i del seu centre d'interpretació, impulsat per la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa  i en l'actualitat pendent d'obertura al públic. El projecte es dirigeix des dels seus inicis en col·laboració sinèrgica entre la Universitat d'Alacant i el Museu d'Albacete. La recerca i transferència científica es desenvolupa des de llavors en el marc d'un equip ampli i pluridisciplinar, que ha col·laborat activament amb la JCCM en la divulgació i posada en valor del seu patrimoni d'acord amb la filosofia i objectius de la xarxa de Parcs Arqueològics de Castella-la Manxa, tant en el seu vessant científic com a museística i patrimonial.

Com correspon a un jaciment multiestratificado i d'àmplia diacronia, el seu significat històric ve condicionat per la seua situació en la via natural que comunica la Meseta amb el sud-est costaner de la Península Ibèrica. Aquest corredor secular es documenta com a calçada almenys des d'època ibero-romana, unint Complutum (Alcalá d'Henáres) amb Carthago Noua (Cartagena) com testifiquen diversos miliarios, la qual cosa explica la municipalización de l'important oppidum ibèric identificat probablement amb la ciutat d'Ilunum .  Aquest camí va comunicar en època medieval Tulaytula, el nom àrab de la visigoda Toletum (Toledo), amb la nova ciutat de Mursiyya (Múrcia), fundada per l'emir ‘Abd al-Rahmân II  en el segle IX quan Hispània ja era al-Andalus. És precisament en aqueix itinerari transmès pel geògraf d'Almeria al-Udr%o012B, on s'esmenta expressament per vegada primera una Madinat Iyyuh, la ciutat d'Iyyuh , entre Cieza i Tobarra que correspon sens dubte a les ruïnes del nostre Tolmo de Minateda. Aquest nom àrab es va mantenir en la documentació medieval com a denominació del queixal del Tolmo i els seus limítrofs, inclosos la font i el pont del mateix nom, i va acabar per designar l'hereteu i alquería de Medinatea o Medinateda testificada al costat del queixal ja a mitjan segle XIII, fixant el record del nom de la vella ciutat en la toponímia i permetent la seua identificació històrica. Durant aquest interval el lloc continuarà mantenint la seua importància vial a través de la casa de postes i la Venda de Minateda,  situada en el Camí ral de  Múrcia a Castella. Aquest eix radial es manté en ús fins a l'actualitat (N-301), acollint també el ferrocarril Albacete–Cartagena des de 1865 i l'autovia A-30, que s'entrecreuen avui als peus del Tolmo.

El lema museográfico del parc del Tolmo de Minateda -Una ciutat en el camí. Un camí en la història- il·lustra el significat històric d'un assentament, l'ocupació del qual i sentit històric ha vingut condicionat en bona mesura per la seua posició estratègica en un important eix de comunicació.

 

Projecte Arqueològic Tolmo de Minateda


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464