Saltar apartados

11 febrer 2020

 

El Vicerectorat d'Investigació i Transferència de Coneixement i la Unitat d'Igualtat de la Universitat d'Alacant commemoren el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la ciència amb la jornada "La ciència en femení "

 

CENTRES D'EDUCACIÓ SECUNDÀRIA: ITINERARI, EXPOSICIÓ I XARRADA

Del 27 de gener al 6 de febrer, els centres educatius no universitaris de la província d'Alacant podran sol·licitar una visita guiada que comprendrà la Ruta Campus Igualitari i l'exposició " Hypatia: les xiques som guerreres i també enginyeres " i que es durà a terme entre els dies 11 i 14 de febrer.

  • Termini de sol·licitud : del 27 de gener al 6 de febrer
  • Dates previstes de la visites : de l'11 de febrer al 14 de febrer
  • Hora i lloc de trobada : Plaza de la Igualtat a les 10.00 h
  • Remissió de sol·licitud a : unitat.igualtat@ua.es (indicar dia de preferència). Subjecte a disponibilitat.
  • Organitza : Unitat d'Igualtat

1) ruta campus igualitari: itineraris amb perspectiva de gènere

Els itineraris de gènere permeten conèixer el Campus des d'aquesta perspectiva enllaçant les diferents fites i monuments que commemoren assoliments reconeguts per dones en ciència, arquitectura, esport, periodisme,etc. Aquesta ruta es converteix, doncs, en una proposta pràctica que auna innovació docent i lluita contra les desigualtats de gènere prenent com a estratègia la visibilització de la contribució de les dones al coneixement, a la gestió universitària i també desenvolupament urbanístic i arquitectònic de la UA.

URL : https://web.ua.es/es/unidad-igualdad/proyectos/ruta-campus-igualitario-itinerarios-con-perspectiva-de-genero.html

2) visita a l'exposició "HYPATIA"

  • Lloc: Sala AIFOS de la Universitat d'Alacant
  • Dates de l'exposició: 11 de febrer al 18 de març

El projecte Hypatia està emmarcat en el context del programa marc Horitzó 2020, Hypatia és un projecte finançat per la Comissió Europea. El seu objectiu és fomentar el model STEM posant en contacte a centres educatius, museus de ciències, instituts d'investigació i indústria amb expertes i experts en qüestions de gènere i amb les i els adolescents.
És necessari reflexionar sobre el paper de les dones en la ciència i la tecnologia? Què són les carrerars STEM? Coneixem a dones inventores? Poden influir els joguets a l'hora de triar una professió de futur? Quina relació hi ha entre els 'emojis' i les dones STEM?
Aquestes són algunes preguntes que intentarà respondre aquesta exposicion, que sorgeix amb motiu de la participació del MNCN en el Projecte Europeu Hypatia i que està dirigida principalment a les i els joves.
Amb ella es pretén despertar l'interès de les i els adolescents per les carreres de ciència i tecnologia.
Cinc grans dones representades per nines clàssiques espanyoles com a Marieta Pérez o Nancy, acompanyaran al panell dedicat al paper del joguet en les carreres científiques. També es projectarà un vídeo amb testimoniatges d'investigadors del museu parlant sobre els seus referents femenins en la ciència.

 

3) xarra "igualtat en enginyeria"

Xarra " Igualtat en enginyeria" per als centres educatius no universitaris de la província d'Alacant, coordinat per Encarnación Gimeno Nieves, del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de la Universitat d'Alacant.

 

 

DILLUNS 10 DE FEBRER: EXPOSICIÓ AULARI II. UNIVERSITAT ALACANT

19 h. Aula A2/D01 de l'Aulari II. Inauguració exposició "Art per a la Ciència"

  

Creació de contingut visual artístic per a la promoció del treball del Laboratori de Ciències de Dades Biomèdiques de la Universitat Politècnica de València. Artista: Elena Poritskaya (Lena Kay).


Elena Poritskaya (Lena Kay) durà a terme una presentació al públic del projecte col·laboratiu interdisciplinari entre l'autora i un equip de científics amb motius de traduir l'essència de la investigació en el camp de ciència de dades biomèdiques a un llenguatge popular.


Després de la conferència inaugural, es durà a terme un recorregut per l'exposició situada en l'hall de l'Aulari II de la Universitat d'Alacant. L'exposició podrà visitar-se fins al dilluns 17 de febrer de 2020 .


Organitzen : FeVaDiC (Federació Valenciana de Divulgació Científica), ADCAlicante (Associació de Divulgació Científica d'Alacant), i UA Divulga (Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la UA).

 

DILLUNS 10 DE FEBRER: MOSTRA CIENTÍFIQUES IL·LUSTRES EN EL PROGRÉS DE LA BIOLOGIA CEL·LULAR

De 8.00 a 22.00 h. Hall de l'Aulari I

Coordinat per la professora del Departament de Biotecnologia de la Universitat d'Alacant, Magdalena García Irles, un grup d'estudiants del Grau de Biologia presenten l'exposició “Científiques il·llustres en el progrés de la Biologia Cel·lular i Molecular” amb l'objectiu de reconèixer i fer visible la contribució de la dona en la ciència, oferir models de científiques que amplien els referents femenins, i ajudar a trencar els estereotips associats al gènere.

 

Un recorregut per importants descobriments com l'estructura de l'ADN, les tècniques d'enginyeria genètica o el coneixement actual de l'origen evolutiu de les cèl·lules eucariotes, entre altres, acompanyats de les circumstàncies que van afectar la vida i obra de les brillants científiques Esther Lederberg, Rosalind Frankling, Margarita Salas, Lynn Margulis, María Blasco, Netti Maria Stevens i Daisy Roulland-Dussoix.

DIMARTS DIA 11 DE FEBRER: TAULA REDONA CIÈNCIA. UNIVERSITAT ALACANT

10.00 h, Sala d'actes de la Facultat de Filosofia i Lletres II (Geografia i Història), Taula redona "Ciència en Femení"

Descripció:

Aquesta taula forma part dels actes institucionals que la UA està organitzant en commemoració de l'11 de febrer, Dia internacional de la Dona i la xiqueta en la ciència.
El propòsit és reunir en una jornada a dones rellevants en l'àmbit de la ciència i en diferents àrees de coneixement amb el doble objectiu de visibilitzar l'aportació de les dones en l'avanç i progrés, científic i social, així com presentar models de referència que estimulen i enriquisquen, especialment, a les joves generacions d'investigadores i científica.


Modera : Amparo Navarro Faure. Vicerectora d'Investigació i Transferència de Coneixement

 

Ponents :

- Àfrica González Fernández. Catedràtica d'Immunologia i presidenta de la Societat Espanyola d'Immunologia (SEI). Ha sigut, fins el mes d'octubre passat, directora del Centre d'Investigacions Biomèdiques (CINBIO) de la Universitat de Vigo.

- Victoria Majadas Morales. Enginyera superior de Telecomunicacions. Gerent de Premsa Valenciana Mitjana i presidenta de Big Ban angels, associació privada sense ànim de lucre referent del sector de la inversió privada en capital llavor.


- María Teresa Ruíz Cantero. Catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la UA. Membre de l'Institut Universitari d'Estudis de Gènere de la UA, i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP).


- Helena Establier Pérez. Professora Titular de Literatura Espanyola en el Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura i directora de l'Institut Universitari d'Investigació d'Estudis de Gènere de la UA.


DIMARTS DIA 11 DE FEBRER: XARRADES SOBRE ASTRONOMIA. 

17.00 h, Museu d'Art Contemporani d'Alacant-MACA. "Ciència en el segle XXI"

Xarrades a càrrec de les científiques de la Universitat d'Alacant Amparo Marco, del Grup d'investigació d'Astrofísica Estel·lar, i Paula Gabriela Benavidez, del Grup d'investigació d'Astronomia i Astrofísica, on exposaran la ciència que es realitza en l'actualitat al nostre país. A més, parlaran sobre l'Univers i el nostre lloc en la Galàxia, de cúmuls estel·lars, asteroides i cometes.

Lloc : Museu d'Art Contemporani d'Alacant-MACA. (Plaza Santa María, 3. Alacant)
Organitza l'ARP- Societat per a l'Avanç del Pensament Crític, Associació de Divulgació Científica d'Alacant i UA Divulga (Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat d'Alacant).
Col·labora : Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Alacant i Museu d'Art Contemporani d'Alacant.

DIMECRES DIA 12 DE FEBRER: DESDEJUNI INICIATIVA UNIÓ INTERNACIONAL DE LA QUÍMICA PURA I APLICADA (IUPAC)

10 hores. Club Social I, Restaurant "Mar i Terra"

La Universitat d'Alacant s'uneix al Global Women Breakfast organitzant un desdejuni per a compartir experiències, idees i projectes potencials per a crear les condicions perquè les dones puguen avançar en la seua carrera professional. La UA s'uneix a aquesta iniciativa que la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC) està promovent coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i les Xiqueta en la Ciència.

DISSABTE DIA 15 DE FEBRER: COMPETICIÓ ROBÒTICA. UNIVERSITAT ALACANT

De 9 a 14 hores. Sala d'actes de l'Aulari II. Competició robòtica First Llec League .

Desafiament internacional que té com a objectiu fonamental despertar l'interès i promocionar els valors de la ciència i la tecnologia entre joves de 10 a 16 anys a través del desenvolupament de les habilitats del treball en equip, la innovació i la creativitat. En concret, la Universitat d'Alacant organitza el dissabte 15 de febrer de 2020 la competició de robòtica a nivell local i l'equip que resulte campió passarà a la fase nacional.

Per primera vegada, la competició ha concedit beques a equips formats exclusivament per xiques. A través d'aquesta iniciativa, l'organització pretén impulsar el talent femení en les vocacions científiques i tecnològiques, donant-los visibilitat i encoratjant en elles la confiança en les seues habilitats.

 

CENTRES D'EDUCACIÓ PRIMÀRIA: CONFERENCIA "IGUALTAT EN ENGINYERIA"

Els centres de primària d'Alacant poden sol·licitar la conferencia Igualtat en enginyeria, coordinat per Encarnación Gimeno Nieves, del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de la Universitat d'Alacant.


Descripció : Quin és el paper de la dona en l'enginyeria? Per què la proporció de dones enginyeres és tan baixa? En un ambient distès i amb un llenguatge adaptat a la infància, es tracten les raons per les quals això succeeix, intercalant vídeos d'anuncis de joguets, endevinalles, experiments, etc., i es proporcionen eines per a ajudar al fet que xiquets i xiquetes senten que són capaces de desenvolupar-se professionalment en l'àmbit que desitgen.
Si el teu centre està interessat pots emplenar les dades de la sol·licitud .

 

 

SEU UNIVERSITÀRIA DE VILLENA: TALLERS DONA I XIQUETA EN LA CIÈNCIA

 

Dissabte 8 de febrer

Química: "Química espectacular: el laboratori de la Seu Universitària"

Dissabte 15 de febrer

Biotecnologia: "ADN, vegetals Genials"

Dissabte 22 de febrer

Enginyeria: "De la Tèrcia a la Lluna. Creació i llançament de coets"

Dissabte 29 de febrer

Matemàtiques: "Saltant entre dimensions"

 

Dirigits a xiquetes i xiquets de 5 anys d'ara en avant. Màxim 15 assistents per taller.

 

Talleristas: María Teresa Conca (Especilista en educació activa. Creadora de "El chamariz", empresa dedicada a tallers infantils, juvenils i familiars) i Francisco Conca (Biòleg especialitzat en comunicació científica. Autor del projecte divulgatiu "Metatemático" i vocal de l'Associació de Divulgació Científica d'Alacant).

Inscripcions: del 27 de gener al 6 de febrer de 2020 en el telèfon 616 865 522 (Mª Teresa). És possible inscriure's a tallers solts.

tallers seu villena dona i xiqueta en la ciència

 

SEU UNIVERSITÀRIA D'ELDA: PROGRAMA D'ACTIVITATS

 

Dimecres 5 de febrer

19.00-21.00 Dimecres de Cinema de la Seu en Paurides: Dona i Ciència

Projecció de la pel·lícula Gravity (A. Cuarón, 2013)

Sala d'actes de Fundació Paurides González Vidal (C/ Cardenal Cisneros, 1)

Dimarts 11 de febrer

11.00-20.00 Exposició: Dones Honoris causa de la Universitat d'Alacant

Museu del calçat (Av. Chapí, 32)

11.00-20.00 Vídeo presentació: Dones científiques que van fer història

Sala d'actes del museu de calçat (Av. Chapí, 32)

19.00-21.00 Taula redona: Dones i ciència en el nostre entorn

Sala d'actes del Museu del Calçat (Av. Chapí, 32)

Dilluns 24 de febrer

18.00-20.00 Conferència: Les dones i la tecnologia: fent història

Sala d'actes del Museu del Calçat (Av. Chapí, 32)

 

 

Descarrega recurs educatiu:

Amb l'objectiu de visibilitzar a dones científiques i motivar a les científiques del futur, la Unitat d'Igualtat de la Universitat de Sevilla ha finançat la versió en CÒMIC de l'obra " Científiques: passat, present i futur " per a acostar-la en un nou format a tots els centres d'ensenyament primari i/o sencundaria. Es tracta d'un recurs educatiu que pretén trencar estereotips femenins al voltant de la Ciència, la Tecnologia, l'Enginyeria i les Matemàtiques. Com a complement a la lectura del còmic, pots descarregar també una Guia didàctica amb activitats per a realitzar a l'aula.

 

Organitza:

 

Unitat d'Igualtat


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9644

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464