Saltar apartados

newsletter 18 premi igualtat 2017

 

 

LA UNIVERSITAT D’ALACANT CONCEDEIX EL PREMI IGUALTAT – UA 2017 A LA CATEDRÀTICA D’ÒPTICA MARÍA JOSEFA YZUEL GIMÉNEZ.
El Consell de Govern de la Universitat d’Alacant, en sessió ordinària del 23 de febrer, va acordar per unanimitat concedir el Premi igUAltat 2017 a María Josefa Yzuel Giménez (Jaca, 1940), catedràtica en Òptica de la Universitat Autònoma de Barcelona. 
María Josefa Yzuel Giménez té una dilatada producció científica amb una repercussió enorme en diferents àrees de l’Òptica. La seua investigació ha trobat l’aplicació i el desenvolupament en àmbits com la imatge mèdica on va proposar, per primera vegada, l’aplicació de tècniques específiques per a la millora de les imatges diagnòstiques. Aquest fet, exemplifica un dels trets més destacats de la seua biografia: el seu caràcter d’acadèmica i científica pionera en l’àmbit de l’òptica i que va trencar les lleis (socials) de la física. Amb les millors qualificacions, es va llicenciar en Ciències Físiques l’any 1962 i va aconseguir el grau de doctora el 1966 en una època en què “hi havia altres branques més apropiades per a les xiques”. 
L’any 1967 va eixir a l’estranger per a continuar la formació quan això no era una pràctica gens estesa, tampoc entre els homes, quan va obtenir una beca postdoctoral del British Council per a una estada a la Universitat de Reading (Regne Unit), l’única dona que la gaudiria en l’edició. L’any 1971 es converteix en la primera dona en la universitat espanyola que obté una plaça de professora en l’àrea de Física. I serà el 1982 quan va ingressar en el reduït nombre de professores catedràtiques de la Universitat espanyola i que en l’àrea de Física es reduïa, fins a la seua incorporació, a una sola científica.

 

Juntament amb la seua tasca acadèmica i científica, María Josefa Yzuel Giménez s’ha compromès i ha participat amb nombroses societats científiques, tant nacionals com internacionals. Va ser, entre d’altres, la primera dona a presidir la Societat Espanyola d’Òptica (1993-1996) i secretària general de l’European Optical Society (1996-1998), un càrrec exercit per primera vegada per una científica espanyola.

 

Al llarg de la seua carrera ha defensat el paper de les dones en la ciència, ha visibilitzat l’aportació d’aquestes al desenvolupament i el progrés social. Va ser conscient de la discriminació que va patir en la seua carrera acadèmica temps després: “la vida m’ha fet feminista”. Ha declarat que el seu treball li va permetre defensar-se “davant d’una oposició en la qual es valorava que un home, per exemple, es casara”. Des de la creació de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnològiques (AMIT), contribueix en la defensa de la no discriminació i la igualtat d’oportunitats entre dones i homes en l’acadèmia amb l’objectiu d’ajudar i promoure la incorporació d’investigadores novelles a la carrera científica. El compromís que té la va portar a fundar el Grup de Dones en la Física de la Reial Societat Espanyola de Física.

 

 

El premi es lliurarà el pròxim dimecres 8 de març del 2017 a les 19:00 h. al Paranimf de la UA, en el marc dels actes institucionals organitzats en commemoració del DIA INTERNACIONAL DE LES DONES.

Premi igUAltat 2013. Centre d’Estudis sobre la Dona (UA).
Premi igUAltat 2014. Equip de Futbol Sala Femení (UA).
Premi igUAltat 2015. Marta Macho Stadler (UPV/EHU).
Premi igUAltat 2016. Aigües Municipalitzades d’Alacant, EM (AMAEM).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEWSa2

Unitat d'Igualtat


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9917

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464