Saltar apartados

newsletter 2 estima'm bé

NEWScas

News2b

Actes institucionals 25 de novembre

11:00h. Plaça de la Igualtat. Campanya "Ix a Xiular" amb lectura de manifest

12:00h. Aula Magna Facultat Filosofia i Lletres. Conferència a càrrec de  Fernando Gálligo, expert de l'Institut Andalús de la Dona

 

"Estima'm bé. Construint relacions igualitàries i lliures"

 

Des de fa més de tres dècades, a l’Estat espanyol es treballa en l'àmbit de la intervenció amb les dones víctimes de violència de gènere. Avui el repte és la prevenció, a través de l'educació en igualtat entre dones i homes, i el canvi del model que regeix les relacions de parella. Molts joves consideren que les agressions de gènere no els afecten, ja que les relacionen amb mares o dones casades. La realitat, però, desmenteix aquesta percepció: una de cada quatre dones assassinades per les seues parelles tenen menys de 30 anys.

SABIES QUE[1]

Exposició a conductes violentes

  • El 76% de les adolescents rebutja les conductes violentes, el 19% les justifica en certa mesura i el 5% han viscut situacions de maltractament en la parella amb certa freqüència.
  • El 65% dels adolescents rebutja de forma generalitzada el sexisme i la violència, el 32% el justifica en certa mesura i el 3% reconeix haver exercit situacions de maltractament en la parella amb freqüència.

Maltractament més freqüent i estés (control, aïllament i abús emocional)...

  • Un 9% de les xiques enquestades afirma haver viscut situacions de maltractament per part dels xics amb qui estaven eixint, havien eixit o volien eixir.
  • Un 13% dels xics enquestats reconeix haver exercit aquest tipus de conductes.

Percepció del maltractament

  • Un terç dels xics considera que controlar tot el que fa la xica no és maltractament; el 26% de les xiques creu el mateix.
  • Per al 31% de xics i el 18% de xiques no és maltractament dir a una xica que no val res. Per al 23% d’ells i el 14% d’elles fer sentir por a una xica tampoc és maltractar-la.

Respecte a la relació de parella en sí

  • El 8% de xics i el 3% de xiques confirmen patrons de domini i submissió, mostrant conformitat amb sentències com: "per a tenir una bona relació de parella és desitjable que la dona evite dur la contrària", "si una dona és agredida pel seu marit, alguna cosa deu haver fet per a provocar-lo" o "si una dona és maltractada pel seu company i no l’abandona, deu ser que no li desagrada del tot la situació".
  • El 34% dels xics ha escoltat, amb freqüència, persones adultes que defensen que si algú et pega has de tornar-li el colp o que la gelosia és una expressió d'amor.

[1] María José Díaz-Aguado (dir.) (2010): Igualdad y prevención de la violencia de género en la adolescencia. Madrid, Instituto de la Mujer.

NEWSa2

 

 

Unitat d'Igualtat


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9644

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464