Newsletter 20 premi igualtat 2018

   

LA UNIVERSITAT D'ALACANT CONCEDEIX EL PREMI IGUALTAT – UA 2018 Al PROFESSOR MIGUEL LORENTE ACOSTA
El Consell de Govern de la Universitat d'Alacant, en sessió ordinària del dia 30 de gener, va acordar per unanimitat concedir el Premi IgUAltat 2018 a Miguel Lorente Acosta (Serón, 1962), professor titular de Medicina Legal, Toxicologia i Antropologia Física de la Universitat de Granada.

 

Miguel Lorente Acosta és doctor en Medicina, especialista en cirurgia, metge forense des del 1988, màster en Bioètica i Dret Mèdic i professor titular de Medicina Legal, Toxicologia i Antropologia Física de la Universitat de Granada. Actualment, imparteix docència en els graus de Criminologia, Teràpia Ocupacional i Medicina, com també en el programa de Doctorat en Criminologia que ofereix la Universitat de Granada.
El professor Lorente és expert en violència de gènere, fet que l’ha portat a ocupar diferents càrrecs de responsabilitat en diversos organismes: ha sigut director de l'Institut de Medicina Legal de Granada (2003-2008), director general d'Assistència Jurídica a Víctimes de Violència de la Junta d'Andalusia (2006-2008) i delegat del govern per a la Violència de Gènere en el Govern d'Espanya (2008-2011). Com a expert, ha participat en nombroses comissions parlamentàries. Actualment, assessora l'Organització Mundial de la Salut en l'àrea de Violència de Gènere, per a la qual ha desenvolupat el “Protocol d'actuació medicolegal per a l'atenció a les víctimes de violència sexual”, i el Ministeri Públic Fiscal argentí, en l'estudi del genocidi i en el desenvolupament d'un protocol específic. Miguel Lorente és director del Secretariat d'Igualtat i Conciliació i de la Unitat d'Igualtat de la Universitat de Granada. Recentment, ha participat com a panelista en el IV Fòrum Global d'Empreses per la Igualtat de Gènere, un esdeveniment coorganitzat pel Govern de Xile i el programa de Nacions Unides per al Desenvolupament amb l'Organització Internacional del Treball i ONU Dones (Santiago de Xile, febrer del 2018).
Com a docent i investigador, compta amb nombroses publicacions en revistes nacionals i internacionals de ciències forenses. Sota el guiatge de la pràctica forense, el professor Lorente ha publicat assajos sobre el fenomen de la violència de gènere des dels quals descobreix la complexitat de la violència de gènere com un problema estructural de la societat. En Mi marido me pega lo normal (2001) i El rompecabezas (2004) dibuixa les peculiaritats de la violència exercida sobre les dones pels seus marits, nuvis o excompanys, que la fan diferent de qualsevol altre tipus de maltractament; la dependència emocional de la víctima, l’autoculpabilització per les pallisses, l'estret cèrcol que el maltractador desplega per a aïllar-la o l'assassinat quan percep que la dona escapa del seu control.

 

La Comissió d'Igualtat entre Dones i Homes de la UA va destacar la faceta de divulgador del professor Lorente, ja siga a través dels seus coneguts assajos, mitjançant els seus articles d'opinió en diaris de tiratge nacional, o en el seu propi blog.
 
El premi es lliurarà dimecres vinent, dia 7 de març de 2018, a les 12.00 h, al Museu de la Universitat d'Alacant (sala El Cub), en el marc dels actes institucionals organitzats en commemoració del DIA INTERNACIONAL DE LES DONES.

 

Premi IgUAltat 2013. Centre d'Estudis sobre la Dona (UA).
Premi IgUAltat 2014. Equip de Futbol Sala Femení (UA).
Premi IgUAltat 2015. Marta Mascle Stadler (UPV/EHU).
Premi IgUAltat 2016. Aigües Municipalizadas d'Alacant, I. M. (AMAEM).
Premi igUAltat 2017. Maria Josefa Izuel Giménez (UAB).