Saltar apartados

Newsletter 21 premi igualtat 2019

 

LA UNIVERSITAT D'ALACANT CONCEDEIX EL PREMI IGUALTAT-UA 2019 A LA PROFESSORA ROSA BALLESTER AÑÓN
El Consell de Govern de la Universitat d'Alacant, en sessió ordinària del 28 de febrer de 2019, va acordar per unanimitat concedir el Premi IgUAltat 2019 a Rosa Ballester Añón (València, 1945), catedràtica emèrita d'Història de la Ciència en la Facultat de Medicina de la Universitat Miguel Hernández.
Rosa Ballester és llicenciada en Medicina i doctora en Medicina per la Universitat de València des de 1975. La seua trajectòria acadèmica la va desenvolupar en diverses universitats entre les quals s'inclou la Universitat d'Alacant (en la qual va ser la primera catedràtica d'Història de la Ciència).
En la nostra universitat va assumir, juntament amb la seua activitat docent, càrrecs de responsabilitat en un context en el qual la presència de dones era minoritari. Així, el 1995 va ser nomenada pel Claustre, Defensora Universitària de la nostra universitat, la primera persona i dona que ha exercit tan rellevant càrrec en la vida universitària. Va ser la primera directora del Departament de Salut Pública. També va ser Directora de l'Escola Universitària d'Infermeria i Secretària de la Comissió de Doctorat.
La seua dedicació a la universitat ha estat compaginada amb la seua dedicació a la gestió en altres espais acadèmics, nacionals i internacionals com la Presidència de la Societat Espanyola d'Història de la Medicina. Actualment, és vicepresidenta de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana.
Com a investigadora, compta amb sis trams de recerca reflectits en la publicació de 6 llibres, més de 60 articles en revistes científiques i més de 60 capítols de llibres; entre els quals destaquen els orientats a l'avaluació dels sistemes de recuperació de la informació en temes històrics en relació als estudis sobre salut de les dones. Per exemple: “Perspectiva histórica de los Servicios sanitarios específicos para mujeres”, de 1998. La salut de les dones: models històrics, sabers i pràctiques, de 2001. “Del 'Regiment de les prenyades' a la ciència obsètrica: les arrels del discurs mèdic entorn de l'embaràs”, de 2010. “Mujeres y cultura de la paz desde sus claves históricas” en  Salud y cooperación para el desarrollo. Análisis constructivo y nuevas claves de futuro, de 2015.

 

No obstant això, i sense obviar la seua dilatada carrera acadèmica, la Comissió d'Igualtat va valorar com un dels assoliments més destacats de la professora Ballester, el treball desenvolupat en la introducció, en la dècada dels noranta del segle passat, dels estudis de gènere en els programes de doctorat de salut pública, una tasca pionera en la formació de postgrau i que gradualment s'ha anat traslladant als plans d'estudi de grau. Aquest és, en opinió de la Comissió, un dels seus principals llegats, ja que el seu treball, després de dècades, és un referent ineludible en el que avui coneixem com inclusió de la perspectiva de gènere en la formació universitària, en general i, en particular, en la formació universitària en ciències de la salut.
 
El premi es lliurarà dijous 7 de març de 2019 a les 12:00 h en la Sala Multimèdia de l'Edifici de Rectorat, en el marc dels actes institucionals organitzats en commemoració del DIA INTERNACIONAL DE LES DONES.

 

Premi igualtat 2013. Centre d'Estudis sobre la Dona (UA).
Premi igualtat 2014. Equip de Futbol Sala Femení (UA).
Premi igualtat 2015. Marta Macho Stadler (UPV/EHU).
Premi igualtat 2016. Aigües Municipalizadas d'Alacant, I. M. (AMAEM).
Premi igualtat 2017. Maria Josefa Izuel Giménez (UAB).
Premi igualtat 2018. Miguel Lorente Acosta (UG).

 

 

 

 

 

 

 

Unitat d'Igualtat


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9917

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464