newsletter 24 premi igualtat 2020

 

NEWSLETTER Nº 24.- PREMI IGUALTAT 2020

 

LA UNIVERSITAT D'ALACANT CONCEDEIX EL PREMI IGUALTAT – UA 2020 A MARÍA TERESA FERNÁNDEZ DE LA VEGA SANZ

El Consell de Govern de la Universitat d'Alacant, en sessió ordinària del 24 de gener i a proposta de Consell Social, ha acordat per unanimitat concedir el Premi igualtat 2020 a María Teresa Fernández de la Vega Sanz.

María Teresa Fernández de la Vega Sanz (València, 1949), és llicenciada en Dret per la Universitat Complutense i titulada en Dret Comunitari per la Universitat d'Estrasburg. Ha sigut docent en la Universitat Central de Barcelona i en la Universitat Complutense de Madrid i professora-tutora de la UNED.

En 1974 va ingressar en el Cos de Secretaris Jurídics Laborals com a número u de la seua promoció.

Va ser de les primeres dones membre de l'associació Jutges per a la Democràcia.

Entre 1982 i 1985 va ser nomenada cap del Gabinet del llavors titular de Justícia, Fernando Ledesma. Després, i fins a 1988, va ser designada directora general de Serveis del Ministeri de Justícia. En 1984 es va incorporar al primer Consell Rector de l'Institut de la Dona i va participar en l'elaboració de l'I Pla d'Igualtat d'Oportunitats.


 

En 1990, un any després de convertir-se en magistratura pel quart torn va ser nomenada vocal del Consell General del Poder Judicial. Entre 1994 i 1996, a proposta Juan Alberto Belloch, va ser nomenada secretària d'Estat de Justícia.

Entre 2000 i 2004 va assumir de la secretaria general del grup parlamentari socialista fins que va ser designada vicepresidenta primera, ministra de la Presidència i portaveu de l'Executiu.

Durant la seua etapa com a vicepresidenta de Govern va impulsar la Xarxa de Dones Espanyoles i Africanes per un Món Millor.

En 2012 va crear la Fundació Dones per Àfrica, sent des de llavors la seua presidenta executiva.

Des del 19 de juny de 2018 presideix el Consell d'Estat. Es tracta de la primera dona a estar al capdavant d'aquest òrgan consultiu del Govern, institució a la qual pertany des de 2010.

 

PREMIS I RECONEIXEMENTS

  • Doctora Honoris causa per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo.
  • Gran Creu de l'Ordre El Sol del Perú, 2004.
  • Premi Isabel de Villena (Quart de Poblet, 2005, en reconeixement a la seua trajectòria en pro de la igualtat).
  • Premi Tomás i Valent (Institut de la Cultura del Sud, Fuenlabrada, 2006).
  • II Guardó Guindaste (PSOE, Els Realejos -Tenerife- a la labor social i humanitària).
  • Premi Meridiana (Junta d'Andalusia, reconeixement públic a la seua contribució en la defensa de la igualtat de drets i oportunitats entre dones i homes, 2012).
  • Insígnia d'Or dels premis UGT-Astúries Primer de Maig (per la seua contribució per la igualtat i com a presidenta de Fundació Dones per Àfrica, 2017).

 

VINCULACIÓ AMB LA UNIVERSITAT D'ALACANT

La relació de M. Teresa Fernández de la Vega amb la Universitat d'Alacant es remunta a l'any 2005, data en la qual va participar en el curs d'estiu ‘Trobada d'Alacant d'Anàlisi Política' en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

En 2018, la Universitat d'Alacant i la Fundació Dones per Àfrica van rubricar dos convenis de col·laboració.

Dones per Àfrica és una fundació compromesa amb la democràcia, la governança, la pau, els drets humans i el desenvolupament econòmic i social sostenible. Aquest compromís, i des de la convicció que la igualtat és el factor més poderós de transformació social, el desenvolupa amb diversos programes que prenen la promoció de la igualtat com a eix vertebrador de les seues actuacions.

En aquest marc, la Universitat d'Alacant participa en el Programa de Beques Learn Africa. Un programa dirigit a fomentar la transferència de coneixement, l'intercanvi i la capacitació de les estudiants africanes a través d'una beca en la nostra universitat.

Gràcies a aquesta beca, NOTEMBA, actualment complementa la seua formació universitària en la nostra universitat. L'objectiu últim és que NOTEMBA invertisca després allò que ha après en benefici de les seues comunitats, contribuint així a l'avanç de les societats africanes.

 

 

 

 

Premis igUAltat-UA

Premi igUAltat 2019. Rosa Ballester Añon (UMH)

Premi igUAltat 2018. Miguel Lorente Acosta (UG).

Premi igUAltat 2017. Maria Josefa Izuel Giménez (UAB).

Premi igUAltat 2016. Aigües Municipalizadas d'Alacant, E. M. (AMAEM).

Premi igUAltat 2015. Marta Mascle Stadler (UPV/EHU).

Premi igUAltat 2014. Equip de Futbol Sala Femenino (UA).

Premi igUAltat 2013. Centre d'Estudis sobre la Dona (UA).