Saltar apartados

newsletter 7 dia 19M 2013

newsletter7val

19 DE MARÇ, DIA DEL PARE IGUALITARI. PER LES CURES COMPARTIDES

 

La legislació espanyola no regula de manera equitativa els permisos de paternitat i maternitat. El permís exclusiu per als pares és de 15 dies, un període de temps clarament insuficient per a atendre les necessitats familiars i per a establir llaços afectius sòlids,  amb les filles i fills, en un moment crucial com són els primers mesos de vida.  Amb l’arribada del primer fill o filla sol establir-se una distribució de tasques entre el pare i la mare que acaba reforçant la divisió sexual del treball i els estereotips de gènere. Compartir la criança representa una gran contribució a la ruptura d’estereotips i a la igualtat entre dones i homes.


En la UA s’ha fet un esforç per a facilitar la implicació dels homes en  una paternitat activa, en incloure una acció en el Pla d’Igualtat que augmenta una setmana el permís de paternitat (Acció 2 de l’Eix 6).  En la UA els pares poden gaudir de 27 dies de permís per naixement o adopció de fill o filla.


Les estadístiques demostren que, de manera generalitzada, les dones fan ús en exclusiva del dret de les 16 setmanes de baixa per maternitat que preveu la llei, a pesar que una bona part d’aquest temps pot ser transferit al pare perquè el gaudisca. També són elles les que, una vegada acabat aquest període, prolonguen el permís amb excedències i reduccions de jornades. No obstant això, tots aquests drets estan també a l’abast dels homes.

 

SABIES QUE EN LA UA ELS PARES TAMBÉ TENEN DRET A...?

  • gaudir del temps de permís de maternitat que la mare cedisca, a partir de la 6a setmana després del part, en cas de paternitat biològica i, sense restriccions, en cas de paternitat adoptiva

 

  • permís per malaltia de fill o filla

 

  • permís de paternitat ampliat fins a 27 dies

 

  • acumulació de les hores de lactància si la mare no les gaudeix

 

  • excedència per atenció de filla o fill amb reserva de lloc

 

 

[Més informació]

 

 

 

 

 

 

 

 

NEWSa2

Unitat d'Igualtat


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9644

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464