Saltar apartados

què fer ua

¿Què és l'assetjament sexual?

L'assetjament sexual és qualsevol comportament, verbal o físic, de caràcter sexual que atempta contra la dignitat de qui ho pateix i es jutja incorrecte en l'àmbit de les relacions laborals o acadèmiques.

 • Xantatge sexual (o quid pro quo)

  És l'assetjament sexual produït per una persona que ocupa un lloc superior o persona les decisions de la qual puguen tenir efectes sobre l'ocupació i les condicions de treball o estudi de la persona assetjada, que utilitzen la negativa o la submissió d'una persona a aquesta conducta com a base de les seues decisions que poden repercutir sobre el manteniment de l'ocupació, la formació, la promoció professional/acadèmica, el salari,...

 • Assetjament sexual ambiental

  A diferència del xantatge sexual, en l'assetjament sexual ambiental no existeix una relació entre requeriment sexual i la condició d'ocupació o estudi. En aquest cas, un comportament de naturalesa sexual que afecta generalment a l'entorn, a l'ambient de treball o estudi pot ocasionar un risc per a la salut de la persona afectada i derivat d'açò, pot tenir efectes indirectes sobre la seua ocupació o sobre el seu progrés acadèmic. En l'assetjament sexual ambiental, al seu torn, es pot diferenciar entre assetjament sexual per ambient sexista i assetjament per atenció sexual indesitjada.

¿Què és l'assetjament per raó de sexe?

L'assetjament per raó de sexe (sexista o per raó de gènere) es pot entendre com tota conducta gestual, verbal, comportament o actitud realitzada per persones que ocupen llocs de jerarquia tant superior com  igual o inferior i que tenen relació o com causa els estereotips o prejudicis de gènere, i que atempta contra la dignitat i la integritat física o psíquica d'una persona, pel fet de ser dona o home.

És a dir, la qual cosa diferencia a l'assetjament sexual de l'assetjament per raó de sexe és el motiu sexista desencadenant de les conductes de fustigació, el contingut sexista d'alguna de les mateixes i el seu caràcter discriminatori per raó de sexe, açò és, pel fet de ser dona o home.

¿Què és l'assetjament per orientació sexual?

L'assetjament per orientació sexual (o identitat de gènere) és tota conducta gestual, verbal, comportament o actitud realitzat en funció de l'orientació sexual de la persona amb el propòsit o l'efecte d'atemptar contra la seua dignitat i de crear un entorn intimidatorio, degradant o ofensiu. L'assetjament per orientació sexual és una forma de discriminació del sistema sexe-gènere mentre que aquest sistema està construït sobre la base de l'heterosexualidad obligada.

A qui protegeix el protocol

 • El protocol protegeix a qualsevol persona que tinga una vinculació amb la UA. En particular serà aplicable a:
  • A tot el Personal Docent i Investigador i a tot el Personal d'Administració i Servei, tant funcionari com a laboral
  • Al col·lectiu de becaris i becàries, personal en formació i personal contractat en projectes de recerca vinculats a la UA, que desenvolupen la seua activitat en l'àmbit de la UA
  • Al col·lectiu d'estudiants
  • Al personal afecte a contractes o subcontractes i/o lloc a la disposició de la UA per Empreses de Treball Temporal
  • A persones treballadores autònomes que presten els seus serveis en l'àmbit propi de la UA

¿Qui pot denunciar una
situació d'assetjament?


 • La persona afectada o el seu representant


 • Terceres persones que tinguen coneixement de la situació


 • La Unitat d'Igualtat, d'ofici, si té indicis

¿Com es presenta la denúncia?

¿A qui es dirigeix?

La denúncia s'ha de dirigir a la Directora de la Unitat d'Igualtat.
Es pot presentar:

Per escrit

Registre general

Correu electrònic

mj.rodriguez@ua.es
(Adreça)

Verbalment

Unitat d'Igualtat
(Rectorat)

Formulari tipus per a tràmit

Cadascuna d'aquestes tres modalitats contempla requisits específics per a preservar la confidencialitat de les persones implicades, tant de qui denuncia com de qui és objecte de denúncia.

Es disposa de dos formularis tipus per a facilitar el tràmit.

 • Formulari sol·licitud de registre de documentació ANNEX I ( doc - pdf )
 • Formulari d'atorgament de representació ANNEX II ( doc - pdf )

¿Cal tenir en compte algun termini?

Sí. No poden haver transcorregut més de 6 mesos des que es va produir la situació que es denuncia o des de l'últim incident, si foren varis. Però pot haver-hi excepcions a aquest termini general.

6 mesos

Tornar

Violència de gènere


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464