Presentació

UNIVERSITAT D'ALACANT – UNIVERSITAT SALUDABLE

 Foto José RamónLa salut no és un terme que faça referència exclusiva a la persona de forma individual. Parlar de salut és fer-ho en la seua més ampli sentit de la paraula tal com ja expressara el Dr. Jordi Gol quan la va definir com "una manera de viure autònoma, solidària i gojosa", encara que puga semblar paradoxal donada la situació que vivim. No podem caure en l'error que es pot prescindir dels hàbits saludables i d'implicar a la societat en el seu assoliment atès que generen salut i en definitiva augmenta la capacitat de ser productius per a la societat. Per tant en els moments que vivim, creiem que el desenvolupament de polítiques que cuiden la salut i ens ensenyen hàbits saludables és invertir en el futur i no una despesa.  Es tracta doncs de parlar de salut des d'una perspectiva participativa, activa, promotora i preventiva. Per totes aquestes raons i moltes més des de la Universitat d'Alacant hem volgut, no tan sol parlar de salut, si no actuar en salut. El Projecte Universitat Saludable és ara més que mai, no solament desitjable sinó necessari.

Perquè es precisa generar en la Comunitat Universitària una manera diferent d'afrontar la salut individual i col·lectiva. Perquè la Universitat com a cresol en educació i recerca pot i deu incorporar la salut de manera transversal. Perquè, a més, la Universitat d'Alacant té actius saludables molt importants que li permeten vertebrar accions saludables que s'incorporen de manera natural i sense grans canvis ni inversions econòmiques. Perquè la Universitat d'Alacant compta amb una població activa, dinàmica i compromesa que permet desenvolupar estratègies saludables que no tan sol redunden en benefici de la pròpia Universitat si no que es fan extensibles a la societat. Perquè parlar d'Universitat Saludable permet parlar d'entorns i persones saludables que generen estils de vida promotors de salut, persones responsables i autònomes amb la seua salut individual, accions col·lectives solidàries i en definitiva obtenir beneficis que limiten l'aparició de problemes o la capacitat per a afrontar-los.

L'alimentació, l'exercici físic, l'accessibilitat, la solidaritat, l'educació, la recerca, el medi ambient, el reciclatge, la sostenibilitat, la perspectiva de gènere... s'integren, interrelacionen i interactuen de manera coordinada amb els actius saludables amb què explica la Universitat d'Alacant per a aconseguir construir una vida i convivència en salut que siga percebuda i viscuda de manera natural, compromesa i gojosa per tota la Comunitat Universitària.

La crisi i les seues conseqüències no poden ser excusa per a la inacció. Per açò la Universitat d'Alacant assumeix el repte i el compromís de treballar per a aconseguir que la salut siga un objectiu, un anhel i un bé a més d'un dret fonamental, a través de la promoció de la salut i la participació de la comunitat. Per a aconseguir que la Universitat Saludable siga una realitat que vaja més enllà d'un desig o un eslògan.

 

José Ramón Martínez Riera

Director de Secretariat d'Universitat Saludable

Tel. 965 90 70 51

e-mail: s.saludable@ua.es