Saltar apartados

Política lingüística: dinàmica centre-perifèria

Informació general

La tensió centre-perifèria ha arribat al seu punt més àlgid, especialment pel procés sobiranista català, però també pel context basc o per l'ascens de forces nacionalistes perifèriques com les valencianes. I justament perquè les  nacions perifèriques espanyoles tenen en la llengua un dels trets significatius, la llengua es converteix en un dels eixos de la disputa centre-perifèria, tant en l'àmbit transversal juridicopolític, com en els àmbits parcials educatiu o comunicatiu. Per això parlarem de política lingüística i en quina mesura les polítiques lingüístiques de centre i perifèria són polítiques nacionals.

 • Data: Del 2 al 4 de juliol de 2014
 • Lloc: Seu Ciutat d'Alacant
 • Coordinació: Brauli Montoya Abat, professor del departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant
 • Crèdits: 1 LRU / 1 ECTS (validable por 1 crèdit per a la Capacitació o el Diploma de Mestre en Valencià)
 • Hores: 15
 • Preu:
  • Estudiants, aturats: 60 €
  • General: 80 €
 • Llengua vehicular: valencià
 • Requisits d'accés: alumnes de la Universitat d'Alacant o qualsevol persona interessada
 • Requisits per a l'obtenció del diploma o certificat: assistència al 80% de les sessions i resum individual de cadascuna de les conferències i valoracions personals dels temes tractats.

Programa -Díptic

Dimecres 2 de juliol

09:00-09:30 Inauguració del curs
Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la Universitat d'Alacant.
Brauli Montoya Abat, professor del departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant.

09:30-11:00  Política i planificació lingüística en la perifèria en època de recentralització.
M. Àngel Pradilla Cardona, doctor en Filologia Catalana, professor a la Universitat Rovira i Virgili, i membre de l'Institut d'Estudis Catalans.
És especialista en sociolingüística de la variació i en la sociologia del llenguatge i autor, entre altres moltes obres, dels llibres El laberint valencià. Apunts per a una sociolingüística del conflicte (2004) i De política i planificació lingüística (2011).

11:00-11:45 Conferència inaugural dels Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant a la Seu Ciutat d'Alacant: La latinidad que nos une y la presencia del catalán en Rumanía. Marius Sala, lingüista romanès, expert en llengües romàniques comparades i Acadèmic de l'Acadèmia Romanesa, i vicepresident de la mateixa, membre corresponent de la RAE. Presentat per Catalina lliescu, coordinadora acadèmica dels Cursos d'Estiu "Rafael Altamira".

11:45-14:30  El nacionalismo lingüístico español.
Juan Carlos Moreno Cabrera, catedràtic de Lingüística General a la Universitat Autònoma de Madrid, membre del comitè científic de Linguamón - Casa de les Llengües de la Generalitat de Catalunya i autor de l'obra El nacionalismo lingüístico. Una ideología destructiva (Barcelona, Península, 2008)

Dijous 3 de juliol

09:00-11:00  El dret com a eina de política nacional i lingüística: dinàmica centre-perifèria.
Manuel Francisco Alcaraz Ramos, professor de Dret Constitucional a la Universitat d'Alacant, autor de diversos llibres sobre nacionalisme i pluralisme lingüístic, entre els quals destaquen El pluralismo lingüístico en la constitución española. Congrés dels Diputats. Madrid, 1999 i El régimen jurídico de las lenguas en la Comunidad Valenciana. Universitat d'Alacant. Alacant, 1999.

11:30-14:30  Les connotacions ideològiques dels models lingüístics valencians des de la perspectiva del pluricentrisme
Josep Àngel Mas i Castells, doctor en Filologia per la Universitat de València i especialista en la sociolingüística de la variació, especialment en l’anàlisi de les connotacions ideològiques de l’ús de determinades variants formals en la comunitat lingüística valenciana. Autor de l'obra El morfema ideològic. Una anàlisi crítica dels models de llengua valencians (2008).

Divendres 4 de juliol

09:00-11:00  Planificació lingüística en l'àmbit educatiu.
Antoni Mas i Miralles, doctor en Filologia Catalana, professor titular de la Universitat d'Alacant, especialista en sociolingüística i membre de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. Autor, entre altres obres, de La interrupció lingüística a Guardamar (el camí cap a la substitució) i de La transmissió familiar del valencià (en companyia de Brauli Montoya).

11:30-14:30 Discursos sobre la llengua en els partits polítics valencians.
Lluís Català Oltra, professor del departament de Sociologia II de la UA i doctor en sociologia amb la tesi "Fonaments de la identitat territorial amb especial atenció a la identitat nacional. El cas valencià: discursos polítics sobre la identitat valenciana entre els militants de base del Bloc, EUPV i PSPV-PSOE".

Matrícula

Instruccions de matrícula

Si el nombre d'alumnes matriculats en el curs no supera el mínim establit la Universitat d'Alacant pot resoldre'n la no-celebració.

Patrocinadors

Patrocina:

 

Col·labora:

  

Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant 'Rafael Altamira'


Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant "Rafael Altamira"
Edifici Germà Bernàcer - Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464