Saltar apartados

DIRECCIÓN DE BANDA (X ANIVERSARIO). MODALIDAD ACTIVO EN INSTRUMENTACIÓN. I CONCURSO INTERNACIONAL DE DIRECCIÓN "CIUDAD DE VILLENA"

Informació general

En el nostre país comptem amb una gran tradició en formacions orquestrals d'instruments de vent. Les nostres benvolgudes Bandes de Música han constituït en la majoria dels nostres pobles, el focus cultural per excel·lència des de mitjan segle XIX fins al segle XX. Les Bandes no solament oferien cercaviles i concerts, sinó que proporcionaven una educació musical i desenvolupaven diverses activitats lúdic culturals en el seu entorn: cors, grups de teatre, grups de sarsuela…

Però és evident que la societat que va generar la creació de les nostres bandes de música, ha canviat considerablement i es fa necessària una adequació a la nostra contemporaneïtat. Cal tenir en compte que, sense menysprear la labor de difusió de repertori simfònic que han fet les nostres bandes, el seu principal objectiu ha sigut sempre el d'imitar a l'orquestra simfònica. Amb la qual cosa, la formació de vent s'ha vist relegada a un segon pla i, en molts casos, al menyspreu dins dels àmbits musicals d'estudi i de difusió. Amb açò observem que la Banda de Música no compta amb espais d'estudi i recerca específics com els existents en Conservatoris d'Holanda, Bèlgica, Alemanya, Suïssa, Anglaterra, Dinamarca o en Universitats d'Estats Units, Austràlia o Japó (per citar alguns casos).

Per tot açò, organitzar un curs de Direcció de Bandes es converteix en un projecte de necessitat. Les nostres formacions bandísticas sempre han comptat amb músics avantatjats en el primer faristol, la preparació del qual en el camp específic de la Direcció en molts casos era inexistent. La particularitat de les formacions actuals implica treballar amb directors formats tant en l'aspecte musical i tècnic, com en el psicològic, pedagògic i didàctic. Adaptar les bandes de música a l'àmbit cultural contemporani és una tasca àrdua que requereix d'una àmplia formació específica en l'estudi de la literatura per a aquest tipus de formacions instrumentals, la seua història, la seua evolució, els seus estils, la seua actualitat... A més, un director de banda ha de comptar amb una preparació psicopedagògica que puga contribuir a una millor evolució de la banda tant des del punt de vista de la motivació o la socialització com del cultural i artístic.

Des de la Universitat d'Alacant i amb la col·laboració de la Banda Municipal de Villena, s'ha apostat per crear aquest curs de Direcció de Banda que compleix la seua desena edició i pel qual han passat, a més del professor José R. Pascual-Vilaplana, mestres convidats de la talla de: Bert Appermont, Jan van der Roost, Franco Cesarini, Alex Schillings, André Waignein, Lorenzo della Fonte, Ferrer Ferran, Fco. José Martínez Gallego, J. Vicent Egea…

 • Data: Del 15 al 18 de juliol de 2014
 • Lloc:Lloc: Aula nº 13 de la Sala d'Actes del Nou Conservatori, annex del Teatre Chapí, Carrer Luciano López Ferrer, 17, Villena.
 • Professor i director del curs: José Rafael Pascual Vilaplana, director i compositor
 • Professor convidat: Carlo Pirola
 • Coordinació: Antonio Martínez Puche, coordinador acadèmic de la Seu universitària de Villena
 • Crèdits: 1 LRU / 1 ECTS.
 • Hores: 15
 • Preu:
  • Actiu instrumentació: 150 €
 • Llengua vehicular: castellà
 • Requisits d'accés: alumnes de la Universitat d'Alacant o qualsevol persona interessada
 • Requisits per a l'obtenció del diploma o certificat: assistència al 80% de les sessions i prova de faristol.
 • Tots els alumnes actius seran participants de l'I CONCURS INTERNACIONAL D'ADREÇA “CIUTAT DE VILLENA”. El jurat del concurs d'adreça estarà format pels professors del curs, el coordinador i el director titular de la Banda Municipal d'Alacant. El guanyador del Concurs d'Adreça rebrà com a premi un concert com a director convidat amb la Banda Municipal d'Alacant en la Temporada de Concerts 2014-2015.
 • Allotjament: L'alumnat matriculat té la possibilitat d'allotjar-se en l'alberg de Villena. Si estàs interessat, has de reservar plaça quan et matricules. Preu: 5€ per nit.

Programa -Díptic

Dimarts 15 de juliol

09:00-09:30 Presentació del Curs

11:30-13:30 Curso de Instrumentación para Banda C. Pirola

Dimecres 16 de juliol

11:30-13:30 Curso de Instrumentación para Banda C. Pirola

Dijous 17 de juliol

11:30-13:30 Curso de Instrumentación para Banda C. Pirola

Divendres 18 de juliol

11:30-13:30 Curso de Instrumentación para Banda C. Pirola

22:00-23:00 CONCERT DE CLOENDA amb l'Ensemble de Vientos i la Banda Municipal de Villena.
El Concert tindrà lloc al Teatre Chapí, al Carrer Luciano López Ferrer, 17 de Villena.

REPERTORI

BANDA

Amando BLANQUER ENTORNOS (Ed. Molenaar)

James CURNOW CANTICLE OF THE CREATURES

ENSEMBLE

Charles GOUNOD PETITE SYMPHONIE

Richard STRAUSS SERENADE op. 7 en Eb para trece instrumentistas

Gordon JACOB OLD WINE IN NEW BOTTLES

Matrícula

 • Preinscripció a partir del  19 de maig de 2014

Si el nombre d'alumnes matriculats en el curs no supera el mínim establit la Universitat d'Alacant pot resoldre'n la no-celebració.

Patrocinadors

 

                                                 logo banda 

                  

                                                                 

 

                                                  

 

                 

 

 

Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant 'Rafael Altamira'


Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant "Rafael Altamira"
Edifici Germà Bernàcer - Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464