Saltar apartados

LOS TÍTERES COMO PROMOCIÓN Y DIFUSIÓN DEL PATRIMONIO ARTÍSTICO CULTURAL

Informació general

Aquest curs pretén donar mostra com un art escènica, en aquest cas les titelles, poden ajudar a recuperar la memòria del patrimoni artístic cultural d'una ciutat. I com mitjançant les figures animades i els festivals de titelles poden promocionar i donar a conèixer ciutats o pobles i crear un turisme actiu .

Rutes de Polichinelas. Titelles i ciutats d'Europa. Conferència espectacle. En aquesta conferència, teoricapràctica plantejarà una reflexió sobre Europa i sobre aquest "esperit de Polichinela" que segons l'autor es troba en els interiors populars de les seues ciutats, començant per les mediterrànies però que s'estén per la geografia a través de l'àmplia irradiació de la màscara napolitana. (Llibre publicat amb el mateix titule) a càrrec de Toni Rumbau. (8 o 9 de Julio) 4 hores.

Taula Rodona. Sobre la influència dels festivals de titelles i la repercussió del turisme en les ciutats. Ángel Casado, Ángel Salcedo, Salvador Puche, José Ayelo (moderador) Gigio Brunello (2 hores)

Escriptura i comèdia de l'Art del teatre de titelles. Nocions bàsiques sobre la composició d'un guió de titelles partint de personatges, narracions o fets històrics. A càrrec de Gigio Brunello (12 hores)

Procés de creació d'una obra de titelles. Amb jocs d'improvisació descobrirem per què la titella es mou d'una determinada manera, com expressar-nos amb la titella per a obtenir del públic la resposta emocional que desitgem. Farem una cerca vivencial del nostre esquema corporal, els canvis de ritme connectats a les emocions, la forma de moure's que ens transmet si algú aquesta alegre o trista, per a després poder traslladar-ho al ninot. Per açò durant el taller proveirem a desenvolupar un acostament conscient al moviment de la titella i a identificar les claus de comunicació a través del moviment. A càrrec de Salvador Puche (12 hores)

Espectacle "Orejón, ni santo, ni ladrón" que recupera de la memòria popular la torre del Orejón de Villena. Representació el divendres 11 a la vesprada en el pati de La Tercia. A les 19'00 hores.


CURSO CANCELADO

 • Data: Del 7 al 10 de juliol de 2014
 • Lloc: Seu universitària de Villena
 • Coordinació: Salvador Puche Estevan, director de la companyia de teatre Tracalet / Antonio Martínez Puche, coordinador acadèmic de la Seu universitària de Villena 
 • Crèdits: 3 LRU / 3 ECTS.
 • Hores: 30
 • Preu:
  • Estudiants, aturats: 90 €
  • Estudiants, aturats naturals/residents a Villena: 70 €
  • General: 110 €
  • General naturals/residents a Villena: 90 €

Matrícula subvencionada per l'Ajuntament de Villena per als naturals /residents a Villena. Obligatori presentar documentació en la preinscripció.

 • Llengua vehicular: castellà
 • Requisits d'accés: alumnes de la Universitat d'Alacant o qualsevol persona interessada
 • Requisits per a l'obtenció del diploma o certificat: assistència al 80% de les sessions i resum individual de cadascuna de les conferències i valoracions personals dels temes tractats.
 • Allotjament: L'alumnat matriculat té la possibilitat d'allotjar-se en l'alberg de Villena. Si estàs interessat, has de reservar plaça quan et matricules. Preu: 5€ per nit.

Programa -Díptic

Dilluns 7 de juliol

09:30-10:00 Inauguració i presentació conjunta dels cursos
Eva Valero. Directora del Secretariat de Seus Universitàries, Universitat d'Alacant.
Antonio Martínez Puche. Coordinador Acadèmic Seu Universitària de Villena (UA).
Juan Carlos Pedrosa, Regidor de Desenvolupament Econòmic de l'Ajuntament de Villena.
Jonathan Delgado. Director, docent i mentor Incamp.
Doña Isabel Micó Forte, Regidora de Cultural de l'EL MEU.Aj. Villena
D. Salvador Puche Estevan, Coordinador del Curs

10:00-11:00 Escritura y comedia del Arte del teatro de títeres. Nociones básicas sobre la composición de un guión de títeres partiendo de personajes, narraciones o hechos históricos. Gigio Brunello, Llicenciat en història en la universitat de Venecia, titellaire i Autor de nombrosos textos per a titelles.

11:00-11:30 Pausa cafè

11:30-14:30 Escritura y comedia del Arte del teatro de títeres. Nociones básicas sobre la composición de un guión de títeres partiendo de personajes, narraciones o hechos históricos. Gigio Brunello, Llicenciat en història en la universitat de Venecia, titiritero i Autor de nombrosos textos per a titelles. 

16:30-20:00 TALLER DE TREBALL
Proceso de creación de una obra de títeres.Haremos una búsqueda vivencial de una composición de un espectáculo de títeres, a partir de un texto, elección de la técnica, varillas, guante, mesa, hilos, objetos. El conocimiento del muñeco, los cambios de ritmo conectados a las emociones, la forma de moverse para luego poder trasladarlo al muñeco. Durante el taller proveeremos a desarrollar un acercamiento consciente al movimiento y la creación de un espectáculo de títeres y a identificar las llaves de comunicación a través de estos. Salvador Puche, titellaire professional diplomat en l'escola de ASSFORSEO com “Esperto di teatro di figura” a Venècia.

Dimarts 8 de juliol

10:00- 11:30 CONFERÈNCIA INAUGURAL
Rutas de Polichinelas. Títeres y ciudades de Europa.
D. Toni Rumbau, Llicenciat en la Universitat de Barcelona en Filologia, autor de guions de titelles i nombrosos articles sobre titelles. Autor del Llibre: RUTAS DE POLICHINELAS. Títeres y ciudades de Europa.

11:30-12:00 Pausa cafè

12:00-14:30 CONFERENCIA ESPECTACLE
Rutas de Polichinelas. Títeres y ciudades de Europa.
D. Toni Rumbau, Llicenciat en la Universitat de Barcelona en Filologia, autor de guions de titelles nombroses articles sobre titelles. Autor del Llibre: RUTAS DE POLICHINELAS. Títeres y ciudades de Europa.

16:30-18:00 Taula Rodona. Sobre la influencia de los festivales de títeres y la repercusión del el turismo en las ciudades.
Ángel Casado director del festival internacional de titlles d'Alacant Festititeres, Ángel Salcedo director del festival de titelles de Murcia Titeremurcia, Salvador Puche titellaire i col·laborador de diferents festivals a Itàlia, José Ayelo director del festival de titeres de Villena.

18:00-20:00 TALLER.
Escritura y comedia del Arte del teatro de títeres. Nociones básicas sobre la composición de un guión de títeres partiendo de personajes, narraciones o hechos históricos. Gigio Brunello, Llicenciat en història en la universitat de Venècia, titellaire i Autor de nombrosos textos per a titelles. 

Dimecres 9 de juliol

9:30-11:00 Escritura y comedia del Arte del teatro de títeres. Nociones básicas sobre la composición de un guión de títeres partiendo de personajes, narraciones o hechos históricos. Gigio Brunello, Llicenciat en història en la universitat de Venècia, titellaire i Autor de nombres textos per a titelles

11:00-11:30 Pausa café

11:30-14:30 Escritura y comedia del Arte del teatro de títeres. Nociones básicas sobre la composición de un guión de títeres partiendo de personajes, narraciones o hechos históricos. Gigio Brunello, Llicenciat en història en la universitat de Venècia, titellaire i Autor de nombres textos per a titelles

16:30-20:00 TALLER DE TREBALL
Proceso de creación de una obra de títeres.Haremos una búsqueda vivencial de una composición de un espectáculo de títeres, a partir de un texto, elección de la técnica, varillas, guante, mesa, hilos, objetos. El conocimiento del muñeco, los cambios de ritmo conectados a las emociones, la forma de moverse para luego poder trasladarlo al muñeco. Durante el taller proveeremos a desarrollar un acercamiento consciente al movimiento y la creación de un espectáculo de títeres y a identificar las llaves de comunicación a través de estos. Salvador Puche, titellaire professional diplomat en l'escola de ASSFORSEO como “Esperto di teatro di figura” a Venecia.

Dijous 10 de juliol

9:30-14:00 CLOENDA Taller
Escritura y comedia del Arte del teatro de títeres. Nociones básicas sobre la composición de un guión de títeres partiendo de personajes, narraciones o hechos históricos. Gigio Brunello, Llicenciat en història en la universitat de Venècia, titellaire i Autor de numeros textos per a titelles

14:00-16:00 Menjar de germanor

18:00-20:00 Espectacle (obert) “Orejón, ni santo, ni ladrón” que recupera de la memoria popular la torre del Orejón de Villena. A Cargo de Tracalet Teatre, con Salvador Puche y Rafa Parra.
A partir d'un guió de Gigio Brunello, adaptat per Salvador Puche i Atzur Aguas.

 

 

Matrícula

 • Preinscripció a partir del  19 de maig de 2014

Si el nombre d'alumnes matriculats en el curs no supera el mínim establit la Universitat d'Alacant pot resoldre'n la no-celebració.

Patrocinadors

Patrocina:

                                                                        

 

                                                                              

 

 

                                                            

 

                                                  

 

                              

 

 

Col·labora:

   

 

Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant 'Rafael Altamira'


Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant "Rafael Altamira"
Edifici Germà Bernàcer - Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464