Saltar apartados

Acoso moral. Maltrato y violencia de género. Instrumentos para su diagnóstico y erradicación

Informació general

El curs analitza en profunditat l'assetjament escolar (bullying), l'assetjament moral en el lloc de treball (mobbing), i la violència de gènere. Amb un enfocament multidisciplinari en el qual convergeixen la Psicologia Social, Forense, i Sanitària, el Dret, la Lingüística Forense, la Criminologia, l'Educació, i el Treball Social, s'aportaran estratègies innovadores per a la prevenció primerenca, el diagnòstic i l'eradicació d'aquestes xacres psicosocials del segle XXI.

 • Direcció: Victoria Guillén Nieto
 • Crèdits: 20 hores / 2 crèdits LRU / ECTS
 • Data: del 17 al 19 de juliol de 2017
 • Preu: estudiants, PDI/PAS UA, alumniUA i persones desocupades: 60€. General: 90€
 • Lloc: Saló d'Actes de l'edifici Germà Bernàcer. Campus de la Universitat d'Alacant
 • Requisits d'accés:
  1. Estudiants de grau i de postgrau de Psicologia, Dret, Filologia, Lingüística, Criminologia, Educació, Treball Social, etc.
  2. Estudiants de doctorat de Psicologia, Dret, Filologia, Lingüística, Criminologia, Educació, Treball Social, etc.
  3. Professionals de la Psicologia Forense, Criminal i Sanitària, el Dret, la Criminologia, la Lingüística Forense, l'Educació, el Treball Social, la Policia, etc.
  3. Institucions, sindicats, i organitzacions relacionades amb el diagnòstic de l'assetjament escolar (bullying), l'assetjament moral en el lloc del treball (mobbing), el maltractament, i la violència de gènere.
  I qualsevol interessat en la temàtica.
 • Requisits per a l'obtenció del diploma o certificat: assistència al 80% de les sessions i presentació de memòria, treball o pràctica a determinar per la direcció del curs
 • Llengua vehicular: castellà
 • Possibilitat d'allotjament en la Villa Universitaria 

Programa

Dilluns 17 de juliol de 2017

Tema: Bullying: El acoso escolar.
9h-9h30.Obertura del curs i lliurament de materials.
9h30-10h30. Comportamiento agresivo en menores: Motivaciones y necesidades de la violencia. Ponent: Sra. Luz Mª Méndez Navarro. Criminòloga.
10h30-11h30. Bullying: Hablemos del agresor. Ponent: Sra. Pilar Guerra Corchado. Psicòloga Forense i Sanitària.
11h30-12h45. Descans
12h45-13h45. Violencia en las aulas. Justicia apuesta por la educación. Ponent: Sra. Cristina Amant. Psicòloga Forense de Fiscalia i Jutjats de Menors d'Alacant.
16h-17h. El bullying desde la perspectiva de la Lingüística Forense.Ponent: Dra. Carole Chaski. Lingüista Forense. Alias Technology, LLC., Washington D.C.
17h-18h. Lo que sucede en las aulas con relación a la violencia escolar. Categorización de hechos y consecuencias. Ponent: Dr. Salvador Peiró i Gregòri. Teoria de l'Educació. Universitat d'Alacant.
18h-18h15. Descans
18h15-19h15. Taula redona: Estrategias para diagnosticar, probar, y erradicar la violencia psicosocial en las aulas. Participen els ponents del dia.


Dimarts 18 de juliol de 2017

Tema: Mobbing: El acoso moral en el lugar de trabajo.
9h-10h. Mobbing: Consecuencias psicológicas en las víctimas. Ponent: Sra. Pilar Guerra Corchado. Psicòloga Forense i Sanitària.
10h-11h. Algunas precisiones en el análisis psicosocial de la violencia (psicosocial). Ponent: Dr. Francisco Forts Martínez. Psicologia Social i Psicologia de les Organitzacions. Universitat Jaume I (Castelló)
11h-11h15h. Descans
11h15-12h15h. El Derecho ante el acoso moral. Ponent: Sra. Obdulia Martínez. Advocada.
12h15-13h15h. Mobbing: ¿Cómo demostrar la oblicuidad del acto lingüístico en los tribunales? Ponent: Dra. Victoria Guillén Nieto. Lingüista Forense. Universitat d'Alacant.
13h15-14h15.Taula redona: Estrategias para diagnosticar, probar, y erradicar el acoso moral en el lugar de trabajo. Participen els ponents del dia.


Dimecres 19 de juliol de 2017

Tema: La Violencia de Género.
9h-10h. La violencia de género desde la perspectiva de la Psicología Social. Ponent: Sra. Mar Segura Palomares. Psicòloga i Educadora Social.
10h-11h. Más allá de lo evidente: Machismo, micromachismos, acoso y violencia de baja intensidad. Ponent: Sra. Pilar Guerra Corchado. Psicòloga Forense i Sanitària.
11h-11h15. Descans
11h15-12h15. Un agresor invisible: El psicópata integrado en los procesos de violencia de género. Dr. Vicente Garrido Genovés. Criminòleg. Universitat de València.
12h15-13h15. Ante la revictimización institucional, yo te creo. Ponent: Sra. Emilia Caballero. Jurista experta en violència de gènere.
13h15-14h15. Análisis del perfil psicolingüístico del maltratador varón.Ponent: Dra. Ángela Almela. Lingüista Forense. Centro Universitario de la Defensa (UPCT), Cartagena.
16h-17h. La violencia negada a través de su rastro lingüístico: Herramientas para su detección y diagnóstico. Ponent: Dra. Victoria Guillén Nieto. Lingüista Forense. Universitat d'Alacant.
17h-17h15 Descans
17h15-18h15. La incidencia de las particulares características de las víctimas en el enjuiciamiento de la violencia de género. Ponente: D. Francesc Pérez Tortosa. Abogado. Profesor de Derecho procesal Universidad de Málaga. Profesor-Tutor de Derecho procesal y Derecho penal UNED-Málaga
18h15-19h15h. Violencia de género juvenil. Realidad actual y factores de protección. D. Abraham Fernández Murcia. Educador Social i pedagog especialitzat en intervenció amb joventut en conflicte i mediació socioeducativa.
19h15-20h15.Taula redona: Estrategias para diagnosticar, probar, y erradicar la Violencia de Género. Participen els ponents del dia.
20h15  Acte de clausura. Domnica Radulescu. Lectura dramatitzada d'un fragment de la seua obra de teatre inèdita a Espanya:

 • El exilio es mi hogar. Un cuento de hadas con inmigrantes  (Exile Is My Home. An Immigrant Fairy Tale)    

Traducció de Catalina Iliescu. Dirigeix la lectura dramatitzada: Dra Victoria Guillén

 

 Matrícula

 • Preinscripció / matrícula només per a alumnat estranger
 • Informació de matrícula.
 • Preinscripció a partir de maig 2017

Si el nombre d'alumnes matriculats en el curs no supera el mínim establert, la Universitat d'Alacant pot resoldre'n la no celebració del mateix

Patrocinadors

Patrocina:

       

 

Col·labora:

     

 

    

 

                  

 

               

Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant 'Rafael Altamira'


Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant "Rafael Altamira"
Edifici Germà Bernàcer - Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464