Saltar apartados

Aceite, el oro líquido. Elaboración, agroeconomía y química del aceite

Informació general

L’oli d’oliva és l’essència d’identitat de la zona Mediterrània i, per tant, s’ha de conèixer i apreciar per tothom. Aquest curs proporciona una base de coneixement dels procediments de la seua elaboració. S’hi desenvoluparan aspectes agroeconòmics, de l’obtenció i cures de la matèria prima, de l’obtenció, de les propietats fisicoquímiques i el seu efecte en la classificació dels diversos tipus d’oli. Hi haurà sessions pràctiques en què s’hi integrarà una visita a una almàssera i un tast d’oli

  • Direcció: José Luis Todolí Torró / Raquel Sánchez Romero
  • Crèdits: 20 hores / 2 crèdits LRU / ECTS.
  • Data: del 5 al 7 de juliol de 2017
  • Preu: estudiants, PDI/PAS UA, alumniUA i persones desocupades 50€. General 75€.
  • Lloc: Centre Cultural El Teular. Plaça El Teular, s/n. 03820 Cocentaina
  • Requisits d'accés: alumnes dels graus de Química i màster universitari en Nutrició i Alimentació; professionals de l'àmbit de la química, tecnologia dels aliments, agricultura i elaboració d'olis, a totes aquelles persones interessades a formar-se i conèixer els detalls del procés d'elaboració d'oli d'oliva, en general
  • Requisits per a l'obtenció del diploma o certificat: assistència al 85% de les sessions i presentació de memòria, treball o pràctica a determinar per la direcció del curs
  • Llengua vehicular: castellà

Programa

Dimecres 5 de juliol de 2017

09:00 – 10:30 ¿Cómo se obtiene el aceite? Miguel Ángel García González (Expert en el cultiu de plantacions olivareres).
10:30 – 12:00 Introducción a los tipos de aceite. Clasificación oficial de los aceites. Raquel Sánchez Romero (Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia,  Universitat d'Alacant).
12:00 – 13:00 Las variedades de aceitunas españolas. Juan Santiago Cascant Vicent (El Celler la Muntanya) y Raquel Sánchez Romero (Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia,  Universitat d'Alacant).
13:00 – 14:00 Momento de cosecha y estado de las aceitunas. Sus consecuencias económicas y organolépticas. Mesa Redonda. Miguel Ángel García González (Expert en el cultiu de plantacions olivareres), Juan Santiago Cascant Vicent (El Celler la Muntanya) y Raquel Sánchez Romero (Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia,  Universitat d'Alacant).

16:00 – 18:00 Día a día del olivar: poda, abono… Miguel Ángel García González (Expert en el cultiu de plantacions olivareres).
18:00 – 20:30 Agroeconomía del aceite de oliva. Juan Santiago Cascant Vicent (El Celler la Muntanya).

Dijous 6 de juliol de 2017

09:00 – 10:30 ¿Qué marca la diferencia? Raquel Sánchez Romero (Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia,  Universitat d'Alacant).
10:30 – 12:00 Marcando las diferencias. Técnicas empleadas para la determinación de los distintos parámetros. Raquel Sánchez Romero (Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia,  Universitat d'Alacant).
12:00 – 14:30 Ejercicio práctico. Este aceite, ¿a qué clase pertenece? Juan Santiago Cascant Vicent (El Celler la Muntanya) y Raquel Sánchez Romero (Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia,  Universitat d'Alacant).

Divendres 7 de juliol de 2017

09:00 – 12:00 Visita a una almazara. Miguel Ángel García González (Expert en el cultiu de plantacions olivareres)), Juan Santiago Cascant Vicent (El Celler la Muntanya) y Raquel Sánchez Romero (Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia,  Universitat d'Alacant).
12:00 – 14:00 Cata de aceite. Miguel Ángel García González (Expert en el cultiu de plantacions olivareres).

 

Matrícula

Si el nombre d'alumnes matriculats en el curs no supera el mínim establert, la Universitat d'Alacant pot resoldre'n la no celebració del mateix

Patrocinadors

Patrocina:

                           

 

                   

 

Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant 'Rafael Altamira'


Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant "Rafael Altamira"
Edifici Germà Bernàcer - Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464