Saltar apartados

Acoso y relaciones laborales: perspectiva social y jurídica

Informació general

L’assetjament en el treball constitueix un fenomen complex i polièdric que, desgraciadament, es desencadena de manera freqüent en el si de les organitzacions productives. La present proposta de curs abordarà aquest fenomen de forma interdisciplinar, destacant la diversitat de perspectives des d’aquella que pot ser objecte d’estudi així com la implicació social i prestigi de les institucions de procedència dels ponents que intervenen (Universitat, Tribunal Suprem, Fiscalia, Síndic de Greuges, sindicats i organitzacions empresarials)

  • Direcció: David Montoya Medina
  • Crèdits: 15 hores / 1,5 crèdits  ECTS
  • Data: del 3 al 5 de juliol de 2018
  • Preu: estudiants, PDI/PAS UA, alumniUA i persones desocupades: 50€. General: 80€
  • Lloc: Sala de Judicis de la Facultat de Dret
  • Requisits d'accés: estudiants de Grau i post-Grau universitari, especialment de titulacions relacionades amb les Ciències Socials i Jurídiques, egressats d'aquestes titulacions, advocats, graduats socials, treballadors socials, així com agents socials (representants d'organitzacions sindicals i empresarials) i responsables de recursos humans en les empreses 
  • Requisits per a l'obtenció del diploma o certificat: assistència al 80% de les sessions i presentació de memòria a determinar per la direcció del curs
  • Llengua vehicular: castellà i valencià

Programa

Dimarts 3 de juliol de 2018

9.00-9.30: Presentació del curs. David Montoya Medina. Director. Professor Titular UA. Pedro José Femenía López.Degà Facultat de Dret.
9.30-10.30: El acoso en el trabajo: perspectiva sociológica. Juan Manuel Sáez Díaz. Professor associat del Departament Sociologia I de la UA.
10.30-11.30: El acoso en el trabajo y sus modalidades: acoso moral, acoso discriminatorio y acoso como violencia de género. Miguel Basterra Hernández. Professor ajudant doctor. Departament de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UA.
11.30-11.45: Descans.
11.45-13.15: Mecanismos de tutela jurídico laboral frente al acoso en el trabajo. David Montoya Medina. Director. Professor Titular UA
13.15-14.15: El acoso en la evaluación de riesgos y la planificación de la actividad preventiva en la empresa. Pedro Vicente Juan Pérez, tècnic del Servei de Prevenció de la UA. 

Dimecres 4 de juliol de 2018

9.00-10.30: Violencia de género, acoso sexual y acoso sexista. Consuelo Catalá Pérez. Assessora jurídica de l'àrea d'Igualtat del Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana.
10.30-11.30: El protocolo de prevención y actuación frente al acoso sexual, por razón de sexo y por orientación sexual de la Universidad de Alicante. María José Rodríguez Jaume. Vicerectora
Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat. Directora de la Unitat d'Igualtat de la UA.
11.30-11.45: Descans.
11.45-12.45: La actuación de la Inspección de Trabajo frente al acoso laboral. José María Gutiérrez Segura. Inspector de Treball i Seguretat Social. Professor associat Departament Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UA.
12.45-13.45: La tutela penal frente al acoso en el trabajo. Jorge Ignacio Rabasa Dolado.Fiscal cap de l'Audiència Provincial d'Alacant. Professor Departament de Dret Civil de la UA.
13.45-14.45: El acoso laboral y sus efectos psicosociales: ¿cómo afrontar el acoso en el trabajo? Herramientas desde la psicología clínica. Cayetana Espinosa Puras. Psicòloga clínica. Col·laboradora Honorífica del Departament de Psicologia de la Salut de la UA.

Dijous 5 de juliol de 2018

9.00-10.00: Acoso y responsabilidad social empresarial. Irene Bajo García. Directora Càtedra de Responsabilitat Social de la UA.
10.00-11.00: La prevención y protección frente al acoso en las políticas empresariales de gestión de los recursos humanos. Susana Amalia de Juana Espinosa. Professora contractada doctora del Departament Organització d'empreses de la UA.
11.00-11.15: Descans.
11.15-12.15: El acoso en la Administración Pública. Pedro José García Beviá.Assessor Tècnic Jurídic del Síndic de Greuges de la Comunidad Valenciana. Professor associat Departament d'Estudis Jurídics de l'Estat de la UA.
12.15-13,45: Taula redona:¿Qué se puede hacer para prevenir y combatir el acoso?.
Modera: Carolina Blasco Jover (Profesora Contratada Doctora del Depto de Derecho del trabajo y de la Seguridad Social)
Intervenen: Yaissel Sánchez Orla (Secretaria Territorial de UGT-PV L’Alacantí). Cristina Ochando (Secretaría de Dona i Polítiques LGTBI de CCOO PV.). David Montoya Medina. (Director. Professor Titular UA). Maribel Serrano Guillén (delegada sindical del SEP).

13.45: Cloenda

Matrícula

Si el nombre d'alumnes matriculats en el curs no supera el mínim establert, la Universitat d'Alacant pot resoldre'n la no celebració del mateix

Patrocinadors

Col·labora: 

  NUEVO FACULTAD DE DERECHO  CATEDRA RESPONSABILIDAD SOCIAL UA  SINDIC DE GREUGES DE LA CV 

    UGT L'ALACANTI       CCOO PAIS VALENCIA        CEPYME ALICANTE  

MUTUA UNIVERSAL GOLDCAR   CATEDRA CARMENCITA   FGV TRAM

 

   

 

                  

 

               

Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant 'Rafael Altamira'


Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant "Rafael Altamira"
Edifici Germà Bernàcer - Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464