Saltar apartados

Introducción a la cultura enológica: geografía, paisaje, patrimonio, turismo y desarrollo local en las comarcas vitivinícolas de Alicante

Informació general 

Introducció a l'estudi de la rica i atàvica cultura vitivinícola de les comarques alacantines, per a entendre els elements del paisatge alacantí associat al cultiu de la vinya de vinificación i el patrimoni arquitectònic i cultural relacionat amb el vi.

Aproximació al món de l'enologia per a aprendre els conceptes i procediments en l'àmbit teòric/pràctic sobre els mètodes i tècniques del cultiu del vinyer, l'elaboració de vins i derivats de la vinya, l'anàlisi i qualitat dels productes elaborats, les condicions d'higiene i magatzematge de productes, la comercialització dels mateixos, així com la recerca i innovació en el camp de l'enologia.
Analitzar les dinàmiques empresarials vinculades amb la vitivinicultura, el foment del cooperativisme i de l'emprendedurismo com a fonts per al desenvolupament local.
Acostament a l'enoturismo, per mitjà de les rutes del vi, els tastos i el maridatge i la gastronomia local.

Objectius 
  • Entendre l'evolució dels paisatges vinculats amb la viticultura
  • Valorar la vitivinicultura com a estratègia de desenvolupament local de base endogena
  • Conèixer el procés d'elaboració del vi
  • Introducció al tast de vins (en celler)
  • Destresa en l'elecció (adquisició) i servei dels vins en la taula

 

  • Direcció: Gabino Ponce Herrero
  • Crèdits: 15 hores / 1,5 crèdits  ECTS
  • Data: del 3 al 6 de juliol de 2019
  • Preu: estudiants, PDI/PAS UA, alumniUA i persones desocupades: 50€. General: 80€. 
  • Preu visita Celler Monòver: 
    • Autobús gratuït
    • El menjar en el celler i el tast de vins està subvencionat per Cellers Monòver, cada alumne haurà d'abonar 25 €
  • Lloc: aula A1/1-33P de l'Aulari I
  • Requisits d'accés: persones interessades en la cultura del vi, del terroir, dels paisatges agrícoles i de l'enoturismo.
  • Requisits per a l'obtenció del diploma o certificat: assistència al 80% de les sessions i presentació de memòria a determinar per la direcció del curs
  • Llengua vehicular: castellà 

CANCEL·LAT

Programa

Professors:

Gabino Ponce Herrero (catedràtic Geografia Humana) i Rafael Poveda Bernabé (enólogo, especialista tècnic en Viticultura i Enologia i màster en Enologia)

Dies 3, 4, 5 i 6 de juliol de 2019

Horari:

Dies 3, 4 i 5, de 17h a 20h, lloc: aules Universitat Alacant, campus Sant Vicent

Dia 6, de 10h a 16h, lloc: Cellers Monòver
Preu visita Celler Monòver: 
-Autobús gratuït
-El menjar en el celler i el tast de vins està subvencionat per Cellers Monòver, cada alumne haurà d'abonar 25 €

PROGRAMA

  1. Introducción a la Historia del vino en Alicante: etapas desde su origen
  2. Introducción a la Geografía del vino en Alicante: zonas, variedades
  3. Los paisajes vitivinícolas: el terroir alicantino como patrimonio, enoturismo
  4. Introducción a la cultura enológica: tipos de vid y tipos de vino alicantinos
  5. Introducción a la cata de vinos: cómo comprar y servir los vinos, datos técnicos de una cata de vinos
  6. El cultivo, la vendimia y el proceso de vinificación (en bodega)
  7. Cata y maridaje de vinos (en bodega)

Matrícula

Si el nombre d'alumnes matriculats en el curs no supera el mínim establert, la Universitat d'Alacant pot resoldre'n la no celebració del mateix

Patrocinadors

Col·labora: 

 

 

 

 

   

 

                  

 

               

Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant 'Rafael Altamira'


Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant "Rafael Altamira"
Edifici Germà Bernàcer - Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464