Saltar apartados

Aceite de oliva, ¿oro líquido?. Introducción a la oleicultura

Informació general

L'oli d'oliva és l'essència d'identitat de la zona Mediterrània i, com a tal, ha de ser conegut i benvolgut per tots. Aquest curs intenta proporcionar una base de coneixement, des de diferents punts de vista, dels processos d'elaboració de l'oli d'oliva. Al llarg del curs es desenvoluparan aspectes principalment relacionats amb la matèria primera i, per descomptat, amb l'obtenció del preuat oli d'oliva. A més, es proporcionarà una visió de les propietats fisicoquímiques, com determinar-les, i el seu efecte en la classificació dels diferents tipus d'oli. Finalment, es proporcionarà no solament una visió teòrica, sinó que a més s'integraran sessions pràctiques en les quals s'inclourà la determinació d'algunes de les característiques de l'oli, una visita a una almazara i un tast.

Objectius
  • Dotar als alumnes de la preparació adequada i suficient per a conèixer els processos d'obtenció i processament de l'oli d'oliva.
  • Oferir formació en la gestió d'almazaras i el procés d'elaboració d'oli d'oliva verge.
  • Reconèixer i registrar les característiques dels olis d'oliva.
  • Reconèixer els criteris de classificació dels diferents tipus d'oli, així com conèixer la legislació en els quals es basa.
  • Descriure, classificar i avaluar olis.
  • Reconèixer què paràmetres analítics són els que es determinen i realitzar un acostament a les tècniques que s'empren per a la seua determinació.
  • Identificar i aplicar la metodologia d'un tast organoléptica d'un oli d'oliva
  • Direcció: José Luis Todolí Torró
  • Coordinació: Raquel Sánchez Romero
  • Crèdits: 20 hores / 2 crèdits ECTS.
  • Data: del 17  al 19 de juliol de 2019
  • Preu: estudiants, PDI/PAS UA, alumniUA i persones desocupades 50€. General 75€.
  • Lloc: Centre Cultural El Teular. Plaça El Teular, s/n. 03820 Cocentaina
  • Requisits d'accés: alumnes dels graus de Química i Nutrició Humana i Dietètica, i del màster universitari en Nutrició i Alimentació; professionals de l'àmbit de la química, tecnologia dels aliments, agricultura i elaboració d'olis, a totes aquelles persones interessades a formar-se i conèixer els detalls del procés d'elaboració d'oli d'oliva, en general
  • Requisits per a l'obtenció del diploma o certificat: assistència al 85% de les sessions i presentació de memòria, treball o pràctica a determinar per la direcció del curs
  • Llengua vehicular: castellà

CANCEL·LAT

 

Programa

Dimecres 17 de juliol de 2019

09:00 – 10:00 ¿Cómo se obtiene el aceite? Estructura de una almazara
10:00 – 11:30 Clasificación de los distintos tipos de aceite de oliva. ¿Qué marca la diferencia?
11:30 – 14:00 Marcando la diferencia: Determinación de distintas características de aceite de oliva (Ejercicio práctico)
16:00 – 18:30 Marcando la diferencia: Determinación de distintas características de aceite de oliva (Ejercicio práctico) 

Dijous 18 de juliol de 2019

09:30 – 11:00 Introducción a las variedades de aceitunas de nuestra zona geográfica
11:00 – 14:00 Marcando la diferencia: Determinación de distintas características de aceite de oliva (Ejercicio práctico)
16:00 – 19:00 ¿Cómo afecta la degradación del aceite de oliva? (Ejercicio práctico)

Divendres 19 de juliol de 2019

09:00 – 12:00 Visita a una almazara.
12:00 – 12:45 Introducción a la cata de aceite.
12:45 – 14:00 Cata de aceite.

Matrícula

Si el nombre d'alumnes matriculats en el curs no supera el mínim establert, la Universitat d'Alacant pot resoldre'n la no celebració del mateix

Patrocinadors

Patrocina:

                    

 

                    

 

Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant 'Rafael Altamira'


Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant "Rafael Altamira"
Edifici Germà Bernàcer - Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464