Saltar apartados

Introducción al análisis sensorial de alimentos

Informació general

L'Anàlisi Sensorial és una eina que posa a treballar els nostres 5 sentits per a explorar, descriure, però també opinar sobre qualsevol producte que tinguem davant nosaltres. En aquest curs ens endinsarem en aquest “món” dels sentits a través dels aliments. Treballarem la teoria bàsica per a entendre per a què serveix aquesta ciència, com funcionen els nostres sentits, com descriure aliments, quines proves sensorials hi ha i quan usar cadascuna; però, amb una càrrega pràctica important perquè l'alumne/a puga aplicar aquests coneixements en el seu dia a dia amb els seus companys de treball , els seus alumnes, la seua família i gaudir d'ells. Ens deixarem seduir pels aliments a través del que els sentits ens compten de cada producte, i s'estudiarà també com el màrqueting sensorial influeix en la nostra vida a través d'estímuls sensorials en botigues, publicitat, etc. En aquest curs no és necessari tenir un tacte excepcional o un olfacte per a trobar tòfones… solament ganes de treballar, gaudir i deixar-se portar.

OBJECTIUS

- Identificació d'atributs sensorials clau per a cada tipus d'aliments.
- Descriure detalladament els atributs afectats pel procés d'elaboració.
- Conèixer el funcionament dels nostres sentits i poder interpretar adequadament les sensacions generades.
- Aprenentatge de com realitzar les diferents proves sensorials.
- Interpretació de les dades obtingudes en les proves sensorials.
- Aplicació de l'anàlisi sensorial en el nostre dia a dia.

  • Direcció: Arantzazu Valdés García
  • Coordinació: Ana Beltrán Sanahuja
  • Crèdits: 20 hores / 2 crèdits ECTS (pendents acreditació)
  • Data: del 21 al 26 de setembre de 2020
  • Preu: estudiants, PDI/PAS UA, alumniUA i persones  desocupades 50€. General 75€
  • Requisits d'accés: Apte per a tots els públics, però especialment pensat per a estudiants i treballadors interessats per les Ciències relacionades amb els aliments, la nutrició, la dietètica, i la gastronomia.
  • Requisits per a l'obtenció del diploma o certificat: assistència al 80% de les sessions  i avaluació per determinar
  • Llengua vehicular: castellà
  • Plataforma: MOODLE UA-GOOGLE MEET
  • Metodologia: En aquest curs l'alumnat treballarà de manera asíncrona en modalitat online els continguts teòrics i en menor mesura pràctics a través de vídeos i materials complementaris facilitats en la plataforma Moodle. A més, es realitzaran dues sessions pràctiques en modalitat síncrona a través de Google Meet, que reforçaran i permetran aprofundir en els continguts del curs, fomentaran el debat i la reflexió sobretot l'après.
    L'alumnat tindrà l'oportunitat de realitzar consultes al professorat de manera síncrona per Google Meet o tutoria asíncrona a través de Moodle.
    Tots els materials audiovisuals, així com altres continguts de suport estaran disponibles per a l'alumnat en Moodle.

Programa

Ponents:

Arantzazu Valdés García. Universitat d'Alacant
Ana Beltrán Sanahuja. Universitat d'Alacant
Ángel Antonio Carbonell Barrachina. Universitat Miguel Hernández d'Elx
Esther Sendra Nadal. Universitat Miguel Hernández d'Elx
David Bernardo López Lluch. Universitat Miguel Hernández d'Elx
Hanán Issa Issa. Universitat Miguel Hernández d'Elx
Leontina Lipan. Universitat Miguel Hernández d'Elx
Jesús Clemente Villalba. Universitat Miguel Hernández d'Elx
Miguel Terol Soler. Restaurant Dársena

 

Del dilluns 21 al divendres 25 de setembre de 2020, l'alumnat treballarà online els continguts teòrics i pràctics a través de la plataforma Moodle mitjançant la immersió en el següent temari:

TEMA 1. INTRODUCCIÓ I LÈXIC

Teoria (2h). Autoavaluació (0,1 h).

Professorat: Arantzazu Valdés i Ana Beltrán Sanahuja

TEMA 2. RELACIÓ ENTRE FÍSIC I SENSORIAL

Teoria (2h). Pràctiques (0,5 h). Autoavaluació (0,1 h).

Professorat: Arantzazu Valdés (teoria) i Miguel Terol (Pràctiques)

TEMA 3. NORMALITZACIÓ D'UN TAST

Teoria (1,5 h). Autoavaluació (0,1 h).

Professorat: Hanán Issa i David López

TEMA 4. CASOS PRÀCTICS PER A DIFERENCIAR ALIMENTS

Teoria (2h). Pràctiques (1,6 h). Autoavaluació (0,10 h)

Professorat: Jesús Clemente, Ángel Carbonell i David López

TEMA 5. CASOS PRÀCTICS PER A DESCRIURE UN ALIMENT

Teoría (2h). Prácticas (1,6 h). Autoevaluación (0,10 h)

Professorat: Esther Sendra i Ángel Carbonell

TEMA 6. CASOS PRÀCTICS PER A VALORAR L'ACCEPTACIÓ D'UN ALIMENT PELS CONSUMIDORS

Teoria (2h). Pràctica (1,6 h). Autoavaluació (0,1 h).

Professorat: Hanán Issa i Leontina Lipan

TEMA 7. PROCÉS I INTERPRETACIÓ DE DADES

Teoria (2h). Pràctiques (0,50 h). Autoavaluació (0,10 h)

Professorat: Leontina Lipan i Jesús Clemente

 

Dissabte 26 de setembre de 2020 - Sessions pràctiques -

09.30 - 11.00 h Sessió pràctica 1 a través de Google Meet.  Pràctica (1,5 h).

Professorat: Tot el professorat

11.00 h – 11.30 h Descans

11.30 h – 13.00 h Sessió pràctica 2 a través de Google Meet. Pràctica (1,5 h).

Professorat: Tot el professorat

13.00 h Clausura de curs

 

Patrocinadors

Patrocina:

                                                                                  

Matrícula

Si el nombre d'alumnes matriculats en el curs no supera el mínim establert, la Universitat d'Alacant pot resoldre'n la no celebració del mateix

Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant 'Rafael Altamira'


Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant "Rafael Altamira"
Edifici Germà Bernàcer - Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464