Saltar apartados

La evaluación del riesgo en violencia de género

Informació general

En aquest curs es posarà de manifest la dificultat en l'avaluació del risc en l'àmbit de la violència de gènere i s'estudiaran, des d'un punt de vista pràctic, les principals eines d'avaluació del risc en el context policial i forense. S'exposaran els protocols d'actuació a Espanya i també uns altres com el llatinoamericà, extraient el millor de cadascun d'ells. 
La pandèmia generada per la crisi sanitària del COVID-19 ha tingut una important repercussió sobre les víctimes de violència gènere. S'exposarà la seua repercussió sobre el risc al qual estan exposades les víctimes.
També s'exposarà la necessitat, tal com estableix el Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere, de millora de la resposta Institucional a les víctimes de violència de gènere mitjançant la coordinació i el treball en xarxa. Una bona coordinació entre els diferents agents intervinents reduirà la victimització secundària i millorarà la confiança de les víctimes en les institucions. Tot això contribuirà de manera notable a una millor protecció de les víctimes. 

Objectius 

 • Conèixer la situació actual a Espanya en la determinació del risc en violència de gènere, coneixent que institucions estan implicades, valorant la necessitat de coordinació entre elles.
 • Conèixer com la situació de confinament generat per la crisi sanitària COVID-19 ha influït en la protecció de les víctimes i el risc al qual estan sotmeses.
 • Ser capaç d'identificar els factors de risc de reincidència en violència de gènere.
 • Ser capaç d'identificar els factors de risc d'homicidi en violència de gènere.
 • Ser capaç d'identificar els principals factors de risc per als menors exposats a violència de gènere.
 • Conèixer les diferències en la valoració del risc en violència de gènere quan l'agressor és un malalt mental greu.
 • Conèixer les característiques del sistema VioGén i de la Valoració Policial del Risc.
 • Conèixer la metodologia del protocol forense de valoració urgent del risc en violència de gènere i adquirir els coneixements necessaris per a la seua interpretació. 
 • Direcció: Mar Pastor Bravo
 • Crèdits: 15 hores / 1,5 crèdits  ECTS
 • Data: del 19 al 21 de juliol 2021
 • Llocen línia (àrea administrativa Campus Sant Vicent del Raspeig)
 • Preu: estudiants, PDI/PAS UA, alumniUA i persones desocupades: 50€. General: 80€
 • Requisits d'accés: alumnat de graus Criminologia, DECRIM, Dret i alumnat de Màster d'Investigació Criminal i Ciències Forenses. Estudiants i professionals relacionats amb la matèria.
 • Requisits per a l'obtenció del diploma o certificat: assistència al 80% de les sessions i presentació de memòria a determinar per la direcció del curs
 • Llengua vehicular: castellà
 • Plataforma: Moodle UA + Serveis Google

Programa

Dilluns 19 de juliol 2021

9:00-9:30: Inauguració del curs.Donya Natalia Albadalejo Blázquez. Directora Departament Psicologia de la Salut. Universitat d'Alacant.

9.30-11.30: Taula redona: Situación actual en España de la valoración del riesgo en violencia de género. 
Moderador: 
Don Fernando Rodes Lloret. Professor associat Departament Psicologia de la Salut. Mèdic Forense. Cap servei Clínica Mèdic Forense. Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses d'Alacant.
Intervinents:
Doña Marta Grijalba Mazo.Mèdica forense. Assessora de la Dirección General para el Servicio Público de Justicia. Ministeri de Justícia. 
Don Eneko Barbería Marcalain. Mèdic forense. Assessor de la Dirección General para el Servicio Público de Justicia. Ministeri de Justícia. Vocal del Comité Científico del Consejo Médico Forense. 

11:30-12:00: PAUSA-CAFÉ 

12:00-13:30: La valoración dual del riesgo de reincidencia y homicidio en violencia de género.
Don Juan José López Ossorio. Cap d'Área de análisis VioGén y Criminalidad, Dirección General de Coordinación y Estudios Secretaría de Estado de Seguridad – Ministeri de l'Interior. 

13:30-14:30 Consecuencias de la pandemia por COVID-19 (confinamiento y post-confinamiento) en el riesgo y la protección de las víctimas de violencia de género. 
D. José María Montero Juanes. Director del Instituto de Medicina Legal y Ciencias Forenses de Cáceres. Vocal del Comité Científico del Consejo Médico Forense. 

16:00-17:00: Dificultades en la evaluación del riesgo en violencia de género.
Mar Pastor Bravo. Professora associada Departament Psicologia de la Salut. Mèdica Forense. Cap de secció d'Unitat de Valoració Forense Integral de Violència de Gènere de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses d'Alacant. Vocal del Comité Científico del Consejo Médico Forense.

Dimarts 20 de juliol 2021 

9:30-11:00: Homicidio en violencia de género I: situación global, epidemiología y legislación. Modelo de protocolo latinoamericano de investigación de las muertes violentas de mujeres por razones de género.
Don Mario Blanco Rodríguez. Mèdic forense. Cap de servei de Laboratorio del Instituto de Medicina Legal y Ciencias Forenses de Sevilla. Junta de Andalucía. Professor associat de la Universidad Pablo de Olavide de Sevilla.  

11:00-12:30: Homicidio en violencia de género II: Perfil del feminicida en España.
Don José Luis González Álvarez. Cap d'Área de Estudios y Formación. Dirección General de Coordinación y Estudios. Secretaría de Estado de Seguridad- Ministeri de l'Interior. 

12:30-13:00: PAUSA-CAFÉ 

13:00-14:30: Homicidio en violencia de género III: Investigación médico-legal y criminológica del feminicidio en violencia de género. Diferencias y similitudes con otros tipos de feminicidios.
Don José Manuel Muñoz-Quirós Caballero. Professor associat Departament Psicologia de la Salut. Mèdic forense. Servei Patologia Forense. Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses d'Alacant.

16:00-17:00: Nuevo protocolo de valoración forense urgente del riesgo de violencia. 
Mar Pastor Bravo. Professora associada Departament Psicologia de la Salut. Mèdica Forense. Cap de secció d'Unitat de Valoració Forense Integral de Violència de Gènere de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses d'Alacant. Vocal del Comité Científico del Consejo Médico Forense 

Dimecres 21 de juliol 2021 

9:30-10:30: Metodología en la evaluación del riesgo en Violencia de género en el enfermo mental grave.
Don Jesús Herranz Bellido. Psicòleg clínic. Professor col·laborador de la Universitat d'Alacant. Ex funcionari del Cos Superior de Tècnics d'IIPP Ministeri d'Interior amb destinació a l'Hospital Psiquiàtric Penitenciari d'Alacant. 

10:30-11:30: Exposición de los menores a la violencia de género. Factores de riesgo.
Doña Ana Abasolo Tellería. Mèdica forense. Cap de servei de Clínica Médico forense de Vizcaya del Instituto Vasco de Medicina Legal y Ciencias Forenses. Responsable de las Unidades de Valoración Forense Integral del IVMLCF. 

11:30-12:00: PAUSA-CAFÉ 

12:00-14:00: Taula redona: El papel de las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado y los Institutos de Medicina Legal y Ciencias Forenses en la evaluación del riesgo en violencia de género. Necesidad de coordinación entre instituciones.
Moderadora:
Mar Pastor Bravo. Professora associada Departament Psicologia de la Salut. Mèdica Forense. Cap de secció d'Unitat de Valoració Forense Integral de Violència de Gènere de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses d'Alacant. Vocal del Comitè Científic del Consell Mèdic Forense
Intervinents: 
Doña María Jesús Cantos Cebrián. Responsable de l'àrea de violència de gènere, estudis i formació. Dirección General de Coordinación y Estudios. Secretaría de Estado de Seguridad. Ministeri de l'Interior.

Don Rafael María Bañón González. Director Instituto de Medicina Legal y Ciencias Forenses de Murcia. President del comitè científic del Consejo Médico Forense.

 

Matrícula

Termini pagament de rebuts de matrícula

Pot pagar el seu rebut en el termini assenyalat fins al dia de venciment des del seu campus virtual  UACloud, disposa de 2 dies.
Passat aqueix període pot fer-lo en qualsevol caixer automàtic del Banc Sabadell.
El pagament en les oficines de les entitats, Banc de Santander, Banc de Sabadell o Bankia, és un servei subjecte a restriccions d'horari, per la qual cosa us aconsellem que consulteu prèviament les condicions establertes en cadascuna d'elles. Haurà de portar el rebut imprès. 

Si el nombre d'alumnes matriculats en el curs no supera el mínim establert, la Universitat d'Alacant pot resoldre'n la no celebració del mateix

 Patrocinadors

 

 

 

                  

 

               

Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant 'Rafael Altamira'


Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant "Rafael Altamira"
Edifici Germà Bernàcer - Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464