Saltar apartados

La Unión Europea ante las grandes crisis: la crisis migratoria, el cambio climático, el Brexit y la crisis económica y sanitaria

Informació general

Aquest curs està dedicat a l'anàlisi dels desafiaments més importants als quals s'enfronta la Unió Europea en els nostres dies. Especialment, el Brexit, la prolongada crisi financera i econòmica, la crisi migratòria, la lluita contra el canvi climàtic i ara a més, la crisi sanitària provocada per la COVID-19. El present curs permetrà a l'alumnat conèixer la resposta que la Unió Europea està oferint davant cadascun d'aquests desafiaments en el marc de la Conferència sobre el futur d'Europa. 

 Objectius

 • Analitzar alguns dels desafiaments més importants als quals s'enfronta la Unió Europea en els nostres dies, el procés d'integració europeu ha quedat marcat per greus incerteses que han afectat components estructurals del procés d'integració.
 • Conèixer els reptes que representen la prolongada crisi financera i econòmica i la crisi migratòria.
 • Abordar el procés d'eixida de Regne Unit de la Unió Europea, ja que és el primer Estat que abandona el procés d'integració, obri una nova època de profunds interrogants que no sols afecten aquest soci fonamental per a la UE, sinó a la Unió Europea en el seu conjunt.
 • Ampliar el coneixement, des de diferents perspectives, dels principals problemes als quals, en l'actualitat, ha de fer front la Unió Europea i Espanya.
 • Direcció: Jaume Ferrer Lloret
 • Crèdits: 20 hores / 2 crèdits  ECTS
 • Data: del 12 al 15 de juliol 2021
 • Preu: estudiants, PDI/PAS UA, alumniUA i persones desocupades: 60 €. General: 90 €
 • Lloc: modalitat dual. Saló de Graus Rector Ramón Martín Mateo.  Universitat d'Alacant. Campus de Sant Vicent del Raspeig
 • Requisits d'accés: estudiants de Grau i postgrau universitari, especialment de titulacions relacionades amb les Ciències Socials i Jurídiques i alumnat procedent de les administracions públiques, Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, organitzacions no governamentals.
 • Requisits per a l'obtenció del diploma o certificat: assistència al 80% de les sessions i presentació de memòria a determinar per la direcció del curs
 • Llengua vehicular: castellà i valencià
 • Plataforma: UACloud (Campus Virtual)
 • Metodologia: modalitat dual, depenent de l'evolució de la Pandèmia de la covid 19, el curs podrà passar a ser en línia.

Programa

Dilluns 12 de juliol de 2021

9.00-11.30 h “La posición de la Unión Europea ante la crisis migratoria. Una perspectiva global”
Xarrada-debat dirigit per Dra. Carolina Soler García, professora ajudant doctora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, Universitat d'Alacant. 

11.30-14.00 h “La Unión Europea ante el cambio climático: la compleja implementación del Acuerdo de París” (en valencià)
Dr. Jaume Ferrer Lloret. Catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, Universitat d'Alacant 

Dimarts 13 de juliol de 2021

9.00-11.30 h “El Brexit: un complejo proceso de inciertas consecuencias” (en valencià)
Dr. Millán Requena Casanova, professor contractat doctor de Dret Internacional Públic, Universitat d'Alacant. 

11.30-14.00 h Proyección de un documental sobre el cambio climático (en valencià)
Xarrada-debat dirigit per Dr. Jaume Ferrer Lloret, catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals.  

Dimecres 14 de juliol de 2021

9.00-11.30 h  “El control de fronteras en la Unión Europea: el papel de las operaciones conjuntas desplegadas en el Mediterráneo y la labor de la Guardia Europea de Fronteras y Costas”
Dra. Carolina Soler García, professora ajudant doctora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, Universitat d'Alacant. 

11.30-14.00 h “La Unión Europea ante la crisis económica y financiera: de respuestas improvisadas a cambios estructurales en la gobernanza económica”.
Dr. Jorge Urbaneja Cillán, professor ajudant doctor de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, Universitat d'Alacant.  

Dijous 15 de juliol de 2021

9.00-11.30 h “Las consecuencias del Brexit para la ciudadanía” (en valencià)
Dr. Millán Requena Casanova, professor contractat doctor de Dret Internacional Públic, Universitat d'Alacant. 

11.30-14.00 h “La incidencia de la COVID-19 en la crisis financiera de la UE”
Dr. Jorge Urbaneja Cillán, professor ajudant doctor de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, Universitat d'Alacant.  

Matrícula

 

Si el nombre d'alumnes matriculats en el curs no supera el mínim establert, la Universitat d'Alacant pot resoldre'n la no celebració del mateix

Patrocinadors

Patrocina:       

            

                  

 

               

Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant 'Rafael Altamira'


Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant "Rafael Altamira"
Edifici Germà Bernàcer - Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464