Saltar apartados

Organoléptica del vino en función de su origen y elaboración

informació general

El curs té com a finalitat el reconeixement organolèptic en un vi dels caràcters identitaris que cada procés des del seu origen s'ha anat inculcant en aquest. Per a això, la viticultura i l'enologia es consideren eines claus en aquest procés. Es parlarà de les Denominacions d'Origen, Vins de clos o altres agrupacions més representatives i les seues característiques. Focalitzant una sessió en vins tant en els acollits a la D.O.P Alacant com altres cellers d'aquesta regió no integrats en aquesta. A més, es treballarà en la simbiosi entre els vins i plats, així com certs contrastos sorprenents. Tots els aspectes teòrics es veuran contrastats pel tast de vins que harmonitzaran les sessions i transformaran un acte rutinari i natural com el de beure, a tastar i entendre. Per tant, aquest curs cerca acostar a l'alumnat al vi i la vinya, arribar a entendre'ls és gaudir d'aquest gran producte.

 

Objectius

  • Acostar a l'alumnat al vi i la vinya, arribar a entendre'ls és gaudir d'aquest gran producte.
  • El reconeixement organolèptic en un vi dels caràcters identitaris que cada procés des del seu origen s'ha anat inculcant en aquest. Per a això, la viticultura i l'enologia es consideren eines claus en aquest procés.
  • Característiques de les Denominacions d'Origen, Vins de clos o altres agrupacions més representatives.
  • Focalitzar una sessió en vins tant en els acollits a la D.O.P. Alacant com altres cellers d'aquesta regió no integrats en aquesta.
  • Treballar en la simbiosi entre els vins i plats, així com certs contrastos sorprenents.
  • Tots els aspectes teòrics es veuran contrastats pel tast de vins que harmonitzaran les sessions i transformaran un acte rutinari i natural com el de beure, a tastar i entendre. Per tant, aquest curs cerca acostar a l'alumnat al vi i la vinya, arribar a entendre'ls és gaudir d'aquest gran producte. 

 

  • Direcció: Marina Ramos Santonja. Dept. Química Analítica, Nutrició i Bromatologia
  • Crèdits: 20 hores / 2 crèdits ECTS
  • Data: del 6 al 10 de setembre de 2021
  • Preu: estudiants, PDI/PAS UA, alumniUA i persones desocupades:100 € General: 125 €
  • Lloc: Campus San Vicent del Raspeig. Aula A3/0005 del Aulario III
  • Requisits d'accés: Estudiants del Grau de Química, Gastronomia i arts culinàries i estudiants relacionats amb l'enologia, professionals del sector i en general públic interessat en la temàtica del curs.
  • Requisits per a l'obtenció del diploma o certificat: assistència al 80% de les sessions i presentació de memòria a determinar per la direcció del curs.
  • Llengua vehicular: castellà
  • Metodologia: Es duran a terme classes presencials, combinant sessions de tast i sessions de teoria que en tot moment dinamitzaran els blocs de teoria establits en el programa.

Programa

Dilluns 6 de setembre de 2021

 

16:00-17:00 h    Bienvenida. Historia y cultura del vino

Prof. Marina Ramos
17:00-18:00 h    El “Terroir” y la sostenibilidad medioambiental en la vid y su cultivo
Prof. David Doñate
18:00-18:15 h    Descans
18:15- 20:15 h   La tradición en el cultivo de la vid
Prof. David Doñate


*Cata de vinos incluida a lo largo de la sesión

Dimarts 7 de setembre de 2021

 

16:00-18:00 h   Elaboración y crianzas de vino

Prof. David Doñate
18:00-18:15 h   Descans

18:15-20:15 h   Denominaciones de Origen, Vinos de Pago u otras agrupaciones en España

Prof. Cecilio González

 

*Cata de vinos incluida a lo largo de la sesión

 

Dimecres 8 de setembre de 2021

 

16:00-18:00 h  ¿Por qué son vinos especiales?

Prof. Cecilio González

18:00-18:15 h   Descans

18:15-20:15 h  Un vino, un servicio diferente. (Servicio del vino)

Prof. Marina Ramos

 

*Cata de vinos incluida a lo largo de la sesión

Dijous 9 de setembre de 2021

 

16:00-18:00 h   D.O.P. Alicante, un acercamiento a nuestros vinos

Prof. Cecilio González

18:00-18:15 h   Descans

18:15-20:15 h   Maridaje y vino. Armonía desde el inicio

Prof. David Doñate i Prof. Cecilio González

 

*Cata de vinos incluida a lo largo de la sesión

Divendres 10 de setembre de 2021

 

16:00-18:00 h  Taller organoléptico. Parte I

Prof. David Doñate i Prof. Cecilio González

18:00-18:15 h  Descans
18:15 – 20:15  Taller organoléptico. Parte II
Prof. Marina Ramos i David Doñate

 Col·labora

 

                    

 

        

 

Matrícula

Atenció administrativa durant el mes d'agost: Podeu realitzar la vostra preinscripció en el curs amb total normalitat. Tingueu en compte, per favor, que durant el mes d'agost la nostra oficina restarà tancada, i per aquesta raó fins al dia 1 de setembre no rebreu la confirmació de matrícula i el rebut per a l'abonament de taxes.

Termini pagament de rebuts de matrícula

Pot pagar el seu rebut en el termini assenyalat fins al dia de venciment des del seu campus virtual UACloud, disposa de 2 dies.
Passat aqueix període pot fer-lo en qualsevol caixer automàtic del Banc Sabadell.
El pagament en les oficines de les entitats, Banc de Santander, Banc de Sabadell o Bankia, és un servei subjecte a restriccions d'horari, per la qual cosa li aconsellem que consulti prèviament les condicions establides en cadascuna d'elles. Haurà de portar el rebut imprès.

Si el nombre d'alumnes matriculats en el curs no supera el mínim establert, la Universitat d'Alacant pot resoldre'n la no celebració del mateix

Patrocinadors

Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant 'Rafael Altamira'


Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant "Rafael Altamira"
Edifici Germà Bernàcer - Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464